Redactie
Redactie Lichaam 16 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Slik je de pil? Deze fruitsoort kun je dan beter vermijden

Er zijn voedingswaren die de werking van de pil kunnen verminderen blijkt uit onderzoek. Goed om te weten, want waardoor ben je dus minder goed beschermd tegen zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat stoffen in bepaalde citrusvruchten ervoor kunnen zorgen dat de pil minder betrouwbaar wordt.

Het gaat om grapefruit. Als je dat regelmatig eet, kan het dus zijn dat de pil minder goed werkt.. Zo zit het:

Het onderzoek

Hoewel grapefruit ook voor heel wat voordelen zorgt, zo helpt het bijvoorbeeld om op gewicht te blijven én bevat het veel antioxidanten die je beschermen tegen allerlei ziektes, heeft de vrucht dus ook een groot nadeel: het heeft effect op de werking van de pil.

Volgens het Center for Education and Research on Therapeutics zorgt het regelmatig binnenkrijgen van grapefruit (ook als het in sap-vorm is) ervoor dat er minder van het enzym CYP3A in je lichaam wordt aangemaakt.

CYP3A is het enzym in je lichaam dat ervoor zorgt dat lichaamsvreemde stoffen in het lichaam worden omgezet. Hoe lager dit niveau is, hoe minder goed je lichaam dus in staat is om de werkzame stoffen uit de pil op te nemen.

Andere fruitsoorten

Grapefruit is niet de enige fruitsoort die dit effect kan hebben. Ook sinaasappels en limoen kunnen ervoor zorgen dat de pil minder goed werkt.

Geen paniek, wanneer je niet vaker dan een of twee dagen per week een grapefruit eet of drinkt, met een tussenpauze van drie dagen of langer, is een verhoogde kans op deze bijwerking minimaal.

Je hoeft dus niet direct alle citrusvruchten te laten liggen, maar het is wel goed om te weten wat het effect kan zijn. Ben je gek op grapefruit (of sinaasappels en limoen) Dan is het verstandig om aan de dokter te vragen hoe het zit met de pil die jij slikt. Misschien kun je overstappen naar een andere pil, of is dat helemaal niet nodig in jouw geval.

Gelukkig zijn er nog tal van alternatieven als het op fruitsoorten aankomt, waar jij wel lekker van kan blijven genieten!

Disclaimer: Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Deze 17 bijwerkingen van de anticonceptiepil kende je nog niet