Emma Toussain
Emma Toussain Entertainment 16 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Wist jij dat deze artiesten beroemd zijn geworden na het winnen van het Eurovisie Songfestival?

Afgelopen week was het Eurovisie Songfestival-week en dat hebben we geweten ook. S10 vertegenwoordigde ons landje tijdens het muziekfestijn en ze had er zelf de grootste vertrouwen in. Haar lied was emotioneel en prachtig en door velen bestempeld als de beste. Toch zagen de bookmakers Oekraïne als grote winnaar en ja hoor: ‘t is nog zo ook. Kalush Orchestra ging er met de winst vandoor. Veel mensen weten dan ook niet dat het ESF een opstapje is geweest voor heel veel grote artiesten en we hopen dan ook dat de Oekraïnse band veel heeft aan de winst.

Maar er zijn nog veel meer bekende gezichten die deze wedstrijd hebben gewonnen.

Eurovisie Songfestival

Het Eurovisiesongfestival is sinds 24 mei 1956 een jaarlijkse competitie van liedjes en wordt uitgezonden door heel Europa. Sinds het jaar 1967 wordt het festival ook in landen buiten Europa uitgezonden wat betekent dat miljoenen mensen elk jaar kijken. Niet zo gek dus dat veel winnaars daarna wereldberoemd zijn geworden. Veel mensen doen wat lacherig over het muziekfestijn maar het is voor veel artiesten dé weg naar bekendheid. Natuurlijk doen er soms ook wat bijzondere acts mee maar er zit ontzettend veel talent tussen. Veel artiesten zijn dan ook bekend geworden na deelname-en winst van de wedstrijd!

Déze zangeres gaat ons vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival

ABBA

Wie kent ze niet? Vroeger een wereldband, tegenwoordig vaak gedraaid op guilty pleasure-feestjes. De iconische Zweedse band ABBA maakte al een tijdje muziek voordat ze meededen aan het Eurovisie Songfestival maar braken pas echt door na de wedstrijd te winnen in 1974. Ze zongen het bekende nummer ‘Waterloo’. Bekijk de video hieronder:

Celine Dion

Ook wereldster Celine Dion deed mee aan dit festival. En ja.. Céline is Canadees. Maar in 1988 mocht zij uitkomen voor Zwitserland en dat is uiteraard een land in Europa. Ze zong het liedje ‘Ne partez pas sans moi’ en is daarna wereldbekend geworden met andere hits ‘My Heart Will Go On’ en ‘It’s all coming back to me now’.

Måneskin

De winnaars van vorig jaar: de Italiaanse rockband Måneskin. Misschien nog niet zo bekend als ABBA en Celine, maar ze gaan wel héél erg lekker. Zo tourden ze afgelopen zomer door Europa en verbleven ze zelfs langere tijd in de VS om aan nieuwe muziek te werken. Ze stonden in het voorprogramma van The Rolling Stones en ze waren zelfs te bewonderen op het Coachella Festival. Lekker bezig!

Duncan Lawrence

Na de winst in 2019 ging het hard met Duncan en zijn nummer Arcade ging over heel de wereld. Op TikTok werd het een viral nummer en het werd ook gebruikt door veel Amerikanen die het ESF nog nooit gezien hadden. Zelfs Selling Sunset gebruikte zijn nummer (wel als cover van Davina Michelle) in de laatste aflevering.

Loreen

Nog zo’n nummer waar veel mensen de oorsprong niet van kennen.. en ja deze ligt toch echt bij het Eurovisie Songfestival. Loreen deed in 2012 mee met het nummer ‘Euphoria’ en is sindsdien ook echt een megahit.

S10 maakt nummer Eurovisie Songfestival bekend en hier luister je het