Gina Koninkx
Gina Koninkx Love & Seks 2 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Geen goed voorbeeld gekregen van je ouders wat betreft relaties? Dan is dit waarschijnlijk herkenbaar

Een vechtscheiding, eindeloze ruzies en onstuimig heen-en-weer gereis tussen je ouders. Als dit voor jou ‘normaal’ was, heeft dat ongetwijfeld zo z’n sporen nagelaten. Als je als kind geen goed voorbeeld krijgt van je ouders wat betreft relaties kun je daar op latere leeftijd zelf veel last van krijgen.

Helaas is het bovenstaande voor sommigen echt de realiteit. Dan is het soms verdomde lastig om echt nog in de liefde te blijven geloven met zo’n voorbeeld.

Geen goed voorbeeld in de liefde van je ouders

Natuurlijk zijn er ouders die er altijd alles aan hebben gedaan een scheiding of andere problemen zo weinig mogelijk invloed te laten hebben op hun kinderen. Helaas komt het vaak voor dat je toch schade hebt opgelopen aan deze situatie en dat kun je zelfs merken in je eigen liefdesleven. Herkenbaar?

1. Je gelooft niet meer echt in de liefde door je ouders

Je weet namelijk dat hoe verliefd je ouders ooit ook waren, het tóch kan gebeuren dat ze uit elkaar gaan. Jij bent dan ook nooit degene die van de daken zou schreeuwen dat je echt voor altijd samenblijft met je lief. Natuurlijk kun je dat gevoel wel ervaren maar je zal altijd wat terughoudender zijn in écht geloven dat liefde voor altijd is.

2. Je vindt het moeilijk om een relatie aan te gaan

Juist omdat jij in je achterhoofd hebt dat een relatie ook weer stuk kan gaan. Je wilt jezelf beschermen tegen het enorme liefdesverdriet dat je eventueel zou kunnen ervaren en laat daarom liever niet zomaar iemand toe tot je hart.

We got your back: Date-advies nodig? 6 tips hoe je je kunt openstellen tegenover een date

3. Je gaat ruzies met je partner uit de weg

En dat kan meerdere redenen hebben. Het doet je soms denken aan de ruzies thuis of het roept een angst bij je op dat als jij en je partner ruzie hebben, het zomaar eens het einde van jullie relatie zou kunnen betekenen.

Hoewel je misschien niet het beste voorbeeld hebt gehad van je eigen ouders is het belangrijk om te onthouden dat jouw liefdesleven (en je partner) los staat dan dat van hen. Heb je nog steeds moeite met het verwerken hiervan of merk je dat je het bovenstaande maar niet kan loslaten? Dan kan het altijd helpen om met iemand (professioneel) te gaan praten.