Emma Toussain
Emma Toussain Lifestyle 10 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Het is vandaag Paarse Vrijdag en dat is heel erg belangrijk om déze reden

Fijne Paarse Vrijdag! Deze dag klinkt ontzettend kleurrijk en dat is nou net de bedoeling. Deze dag is speciaal bedoeld om de diverse LGBTQIA+-community in het zonnetje te zetten én te laten weten dat we ze steunen. De deze dag is ontstaan in Amerika maar dit goede initiatief is inmiddels overgewaaid naar Nederland en dat vinden wij ontzettend mooi.

Paarse vrijdag

Misschien is het je al opgevallen, maar veel mensen dragen op de tweede vrijdag in december paars of in ieder geval een goede paars-tint. Ja, het staat leuk, maar het heeft ook een diepe betekenis. Paarse Vrijdag is een initiatief van de Gender & Sexuality Alliance (GSA). Tijdens deze dag kleuren honderden scholen en universiteiten paars om op deze manier hun steun te betuigen aan de LGBTQIA+-community. Het gebeurt jammer genoeg nog veel te vaak dat mensen uit deze community zich niet veilig of prettig voelen op school (basis, voortgezet én hoger onderwijs). Komt vooral door onhandige of nare opmerkingen gemaakt door docenten of medestudenten.

Door deze dag te organiseren hoopt de GSA op een fijne schooltijd voor iedereen. Want als je goed overweg kan met je klasgenoten, als je je prettig voelt op school en als je je comfortabel genoeg voelt om met de docenten te spreken, dan komt dat je schoolwerk ook alleen maar ten goede.

Hoe kan jij meedoen?

Mocht je nu pas achter de betekenis van deze speciale dag komen, geen zorgen. Op de website van Paarse Vrijdag staat hoe je op verschillende manieren actie kunt ondernemen. Zo kan je een Paars Pakket voor bij jou op school bestellen, maar je kunt ook het manifest lezen en ondertekenen. Als je je klasgenoten dit ook laat doen, kom je al een heel eind.

Met deze make-uptrends laat je je ogen spreken

Op deze website van Paarse Vrijdag is het volgende te lezen: ‘Afgelopen jaar sloegen COC Nederland en Student Pride NL de handen ineen om alle hogescholen en universiteiten paars te laten kleuren! Waarom? Omdat lhbti’s in het hoger onderwijs nog altijd meer gepest en gediscrimineerd worden dan niet-lhbti’s. En dat terwijl je studententijd juist een periode is om je eigen genderidentiteit en -expressie en je eigen seksualiteit te ontdekken. Dit kan heel bevrijdend zijn, maar dat moet natuurlijk wel in een veilige omgeving gebeuren.’

Paarse outfit

Je kunt ook helpen door het dragen van een paarse outfit. Een paars t-shirt, een paarse muts of een mooie lila sjaal? Op deze manier uit je solidariteit voor de LGBTQIA+- community en een beetje steun doet al ontzettend veel. Ook is het op deze manier duidelijk voor anderen dat je hier mee bezig bent. Het is helaas niet vanzelfsprekend dat iedereen op deze wereld gerespecteerd en gesteund wordt dus dan is een dag als deze ontzettend welkom.

Dus laten we vandaag allemaal iets paars dragen, dan maken we de wereld weer een stukje beter.

Oh, paarse make-up mag ook! Inspiratie nodig? Check dit artikel!

Paarse blush is dé TikTok-trend voor komend seizoen en het staat verrassend goed