Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Seks 17 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Pijn tijdens de seks? Deze zeven dingen kunnen de oorzaak zijn

Seks hoort een feestje te zijn. Maar als je lichaam niet meewerkt, is het verre van fijn. Heb jij last van pijn tijdens seks? Dan kunnen de volgende zeven dingen daar de oorzaak van zijn.

Disclaimer: naast deze zeven mogelijke oorzaken, zijn er talloze andere oorzaken van pijn tijdens de seks. Heb jij last van pijn en lijkt deze niet op te houden? Dan is het altijd verstandig de hulp van de huisarts in te schakelen. 

Pijn tijdens de seks en de mogelijke oorzaken

Pijn tijdens de seks is niet ongewoon. Het kan de besten overkomen. Fijn is anders, dus daarom zetten wij wat mogelijke oorzaken op een rij. Zodat jij snel weer plezier hebt in bed.

1. Je bent te droog

Wanneer de vagina nog niet nat genoeg is, kan seks heel onprettig zijn. Maak je geen zorgen, wanneer je niet genoeg vocht aanmaakt down under, betekent het niet dat je niet opgewonden bent. Soms werkt je lichaam niet snel genoeg mee.

Besteed gewoon wat extra tijd aan het voorspel. En mocht dat niet werken, kan je ook altijd nog wat glijmiddel gebruiken. Let er wel op dat je voor glijmiddel op waterbasis kiest als je condooms gebruikt.

2. Nieuwe verzorgingsproducten irriteren

Een andere grote boosdoener van kortstondige pijn en irritatie zijn bepaalde verzorgingsproducten. Hieronder vallen crèmes en doucheproducten en contactirriterende middelen zoals zeep. Mocht je de afgelopen tijd een nieuw product in gebruik hebben genomen, kan dit de oorzaak zijn.

3. Je hebt last van een infectie

Schimmelinfecties en urineweginfecties kunnen seks heel oncomfortabel maken. Bijna iedere vrouw heeft hier weleens last van – en het is daarom dus ook niets om je voor te schamen.

Vaginale schimmel herken je aan jeuk, een branderig gevoel en witte geurloze afscheiding. Mocht je voor het eerst deze klachten ervaren, ga dan langs de huisarts voor extra advies.

4. Je hebt last van constipatie of bent opgeblazen

Beide problemen, vooral een opgeblazen buik, kunnen pijn in de bekken veroorzaken tijdens het vrijen. Dit zou van korte duur moeten zijn. Als de pijn langere periode aanhoudt, zoek dan hulp bij de huisarts.

5. Je hebt last van vestibulodynie

Vestibulodynie is de verzamelnaam voor alle aandoeningen die bij een vrouw pijn veroorzaken bij het naar binnen gaan van de penis in de vagina. Als de huid tussen de vagina en de anus beschadigd is (veelal door eerdere vrijpartijen), kan vestibulodynie ontstaan. Dit maakt de seks erg pijnlijk.

Mocht je deze klachten herkennen, is het slim om hulp in te schakelen van een huisarts. Vaak kunnen de klachten met crèmes verholpen worden.

6. Je hebt een reactie op de anticonceptiepil

Heb je last tijdens het vrijen in het eerste jaar dat je aan de (huidige) anticonceptiepil zit? Dan kan het zijn dat de pil een verzwakking down under veroorzaakt waardoor penetratie pijnlijk is. Overleg in dit geval met de huisarts voor de beste behandeling.

7. Je spant je spieren aan

Sommige mensen vinden het heel moeilijk om de spieren te ontspannen, omdat ze te gespannen zijn en dus niet volledig ontspannen. Je moet de bekkenbodemspieren zachtjes kunnen opbollen of naar buiten duwen tijdens de vrijpartij. Leren hoe je je spieren ontspant en ze op de juiste manier gebruikt, is hier belangrijk, anders kun je pijn krijgen tijdens het vrijen.