Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 3 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

6x feiten en fabels over de anticonceptiepil doorslikken

De mensen die de pil gebruiken als anticonceptie zijn onder te verdelen in twee kampen: je hebt mensen die braafjes een strip afmaken en dan een stopweek hebben, en je hebt mensen die de pil doorslikken. En over dat laatste bestaan genoeg onduidelijkheden. Want hoewel de pil doorslikken erg handig kan zijn, hoor je ook vaak genoeg andere verhalen.

Wij zetten alle feiten en fabels voor je op een rij!

De pil doorslikken: feiten en fabels

Geen zin om ongesteld te worden of wordt je gek van die afschuwelijke menstruatiekrampen? Dan kan de pil doorslikken handig zijn. En hoewel dat simpel klinkt, is het ook goed om na te denken wat dat precies voor je lijf doet. Want hoe erg is het nou om je stopweek vaker over te slaan? En wat voor invloed heeft het op je libido? Wij zochten het uit en zetten alle feiten en fabels op een rij. Wel zo fijn.

1. Feit: de pil doorslikken is slecht voor je libido

De pil doorslikken kan effect hebben op je zin in seks. Hoe dat zit? Dat heeft alles te maken met de productie van hormonen, zoals testosteron. De pil remt de productie van deze hormonen namelijk, en dat terwijl onder andere testosteron invloed heeft op je stemming en op je zin in seks.

2. Fabel: doorslikken is slecht voor je

Slik jij de pil door en hoor je met regelmaat dat het slecht voor je zou zijn? Da’s een fabel. Sterker nog: in principe kan je de pil continu doorslikken.

3. Feit: het maakt niet uit hoe lang je de pil doorslikt

Dat brengt ons bij het volgend punt: het maakt namelijk niet uit hoe lang je de pil doorslikt. Er wordt gezegd dat je de pil het beste drie strips (84 dagen) achter elkaar kan doorslikken, zodat je eens in de drie maanden een stopweek hebt (en uiteindelijk 4 keer per jaar).

Dat advies is er eigenlijk alleen omdat je op die manier minder vaak last hebt van klachten én doorbraakbloedingen. Je zou dus – mocht je je daar prettig bij voelen – ook het hele jaar door kunnen slikken.

4. Feit: je slikt meer hormonen

De pil doorslikken betekent eigenlijk dat je elke maand 7 pillen extra slikt, en jawel, dat zijn ook meer hormonen. Niet dat dat een reden tot paniek is. Tegenwoordig hebben de anticonceptiepillen namelijk een lage dosis hormonen. Er zijn ook verschillende onderzoeken gedaan naar de verhoging van steroïden die je binnenkrijgt, maar dit blijkt geen effect te hebben (op bijvoorbeeld de werking van je lever).

5. Feit: de pil wordt betrouwbaarder

Oké, dit moeten we even uitleggen. De pil vergeten is ons allemaal wel eens overkomen. Vrouwen die de pil doorslikken, blijken dat alleen minder vaak te doen. En áls je de pil vergeet terwijl je doorslikt, is er niet heel veel aan de hand. Als je de pil langere tijd – zonder stopweek – doorslikt en een pil vergeet, loop je geen risico op een zwangerschap. Gewoon de volgende pil innemen, en je bent beschermd. Het beste is natuurlijk als je het gewoon niet vergeet. Scheelt weer een mini hartaanval.

6. Feit: je cyclus is helemaal in de war als je eenmaal stopt

Wil je stoppen met de pil? Dan moet je lichaam afkicken. Je lichaam is namelijk helemaal ingesteld op het gebruik van de pil. En of je het nou al lange tijd hebt doorgeslikt of nog maar net aan het gebruiken bent, je lichaam moet wennen. En dat kan snel gaan, of minimaal een half jaar tot een jaar duren.