Gina Koninkx
Gina Koninkx Love & Seks 22 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Deze 6 dingen helpen je om je partner (weer) te leren vertrouwen

Relaties gaan om het vertrouwen van elkaar maar dat is niet altijd even makkelijk. Pijn uit een relatie uit het verleden neem je moeiteloos mee naar een volgende relatie met de grootste gevolgen van dien. Als jouw ex is vreemdgegaan is het niet zo gek dat je het moeilijk vindt om anderen te vertrouwen. Toch is het belangrijk dat je dat wel doet.

Hoe moeilijk het ook is, voor een gezonde relatie is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in je partner. Deze zes tips helpen je daarbij en het is soms zelfs makkelijker dan je denkt.

1. Stel je kwetsbaar op

Stel je kwetsbaar op tegenover je partner. Je kunt maar beter eerlijk zeggen waar je bang voor bent dan dat je lover het idee heeft dat het aan hem of haar ligt. Als je jaloerse gevoelens hebt richting je partner kun je uitleggen dat dit komt door een vreemdgaande partner in het verleden.

Als je daar helemaal eerlijk over bent creëert dat ook nog eens vertrouwen bij je partner en dat kan alleen maar goed zijn voor jullie relatie.

2. Laat blijken hoeveel je van je partner houdt

Vertel je partner dat je echt veel om hem of haar geeft. We vergeten dit soms een beetje door ons drukke leven maar het is belangrijk dat je partner het gevoel krijgt dat jij echt van hem of haar houdt. Andersom geldt dat precies hetzelfde want jij wil ook graag horen dat je lover van je houdt.

Dat geeft vertrouwen in jullie relatie en het zorgt ook voor vertrouwen bij elkaar. Als je weet dat je partner echt van je houdt geloof je ook sneller dat je lief het niet ergens anders zal zoeken.

3. Steun elkaar als dat nodig is

Steun is een heel belangrijk iets binnen een relatie. Je leert daardoor letterlijk op de ander te vertrouwen. Als jij hem of haar nodig hebt (en dat uitspreekt) én je merkt dat je partner er écht voor je is geeft je dat een heel zeker gevoel over jullie relatie.

4. Stel elkaar vragen over dit onderwerp

Heb jij of heeft je partner moeite met de ander vertrouwen? Dan is het belangrijk dat dit wordt uitgesproken voordat het voor problemen zorgt binnen jullie relatie. Een goed idee kan zijn om voor elkaar wat vragen op een rij te zetten over vertrouwen. Zo leer je elkaar beter kennen en begrijp je ook waarom de ander moeite heeft met dit vertrouwen.

Als de ex van je partner een scheve schaats heeft gereden is het niet zo gek dat hij bang is dat jij dat ook doet (ook al voelt dat oneerlijk omdat jij van jezelf weet dat je dat nooit zou doen). Door middel van deze vragen leren jullie elkaar op dit vlak beter kennen en kan je beter rekening houden met de gevoelens van de ander.

5. Wees eerlijk tegen elkaar

Eerlijkheid duurt het langst. Zeker weten waar. Wees áltijd eerlijk tegen je partner want dat is één van de belangrijkste dingen binnen jullie relatie. Vertrouwen wordt gebouwd wanneer vertrouwen wordt gegeven. Klinkt mooi toch?!

6. Blijf met elkaar praten

Neem de tijd om met elkaar in gesprek te gaan. Praten draagt enorm bij aan het kweken van vertrouwen bij elkaar en de band die jullie met elkaar hebben. Interesse tonen in de ander is namelijk een blijk van liefde en je wil je partner (en andersom) het gevoel geven dat die interesse er meer dan ook is.

Lees ook: Als je partner deze dingen doet weet je zeker dat jullie later gaan trouwen