Soraya Vergouts
Soraya Vergouts Relaties 13 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Aan deze tekenen herken jij of je ‘relationship anxiety’ hebt

We kennen het wel, je bent met iemand aan het praten en je begint diegene wat leuker te vinden dan je dacht. Maar vindt diegene jou ook leuk? Is het te snel om te vragen of we exclusief zijn met elkaar? Ben je dan te claimerig? Dit zijn allemaal vragen die door jouw hoofd kunnen rond razen wanneer jij relationship anxiety hebt.

Voor iedereen ziet dit er anders uit.

Wat is relationship anxiety?

Anxiety, oftewel angstgevoel, is bij iedereen heel anders. De een voelt nervositeit en de ander voelt juist paniek. Het is dus belangrijk om te herkennen wat voor gevoel jij meemaakt. Dit gevoel kan vaak al voor komen aan het begin van je relatie, dus wanneer je met elkaar aan het flowen bent. Dit is de fase waar je nog niet echt weet hoe de ander over jou denkt. Vrij normaal, maar bij mensen met een laag zelfvertrouwen of een negatief beeld hebben over zichzelf kan dit sneller en heftiger voorkomen.

Niet alleen aan het begin van de relatie kan dit gevoel opduiken, maar ook wanneer je al langer samen bent. Je kunt je dan vaker afvragen of je partner nog gelukkig is met jou of dat hij/zij jou al zat is, sinds jullie al zooo lang samen zijn. Relationship anxiety kan zo maar opduiken.

De invloed op jouw relaties

Relationship anxiety kan zich uiten in bepaalde gedragsvormen, bijvoorbeeld het constant vragen om bevestiging of de drang hebben om zoveel mogelijk tijd te spenderen met je partner. Maar ook kun je je lover wegduwen of afwijzen, omdat je vindt dat hij/zij jouw gevoelens en behoeftes niet vanzelf herkent. Dit zijn allemaal uitingen die voort kunnen komen uit anxiety. Wanneer dit gedrag langer aanhoudt, zal het misschien erger worden en is de kans op een break-up best groot. En dat willen we natuurlijk niet. Nobody has time for a heartbreak.

Hoe herken je relationship anxiety?

Waarschijnlijk ben je dit thuis aan het lezen en vraag je je af of je dit ook hebt in jouw relatie. Hier beneden vindt je een paar symptomen van relationship anxiety.

1. Je beeldt je steeds in dat alles toch fout gaat lopen

Een negatieve mindset zal het beeld van jouw relatie ook negatief maken. Dit kan leiden tot worst case scenario’s in jouw hoofd. Stiekem weet je dat dit allemaal toch niet waar is, maar het is best lastig om zo’n gedachtes los te laten.

2. Je vindt het moeilijk om in het ‘nu’ te leven

Door je anxiety is het moeilijk om te genieten van de momenten die je nu beleeft. Dus ook in jouw relatie zal het moeilijk zijn om de kleine dingen die er gebeuren te waarderen. Hier zijn een paar tips om volledig te genieten in het ‘nu’.

3. Je praat negatief over jezelf

Je zegt het misschien niet hardop, maar stiekem fluister je het wel eens tegen jezelf. En dat is nergens voor nodig. Soms is het lastig om al jouw flaws te accepteren, maar dat maakt jou juist uniek. Geef jezelf wat meer self love.

4. Je weet niet echt wat je wil of nodig hebt

Vaak vinden mensen het lastig om aan te geven wat ze willen of verwachten. Dit doordat ze bang zijn voor de mening van hun partner. Maar onthoud, wanneer iemand echt voor jou wil gaan dan zal diegene alles van jou accepteren en respecteren.

Dus wat kun je doen tegen relationship anxiety?

Praten, praten en nog eens praten. Ze zeggen niet voor niks ‘communication is key’. Door open met elkaar erover te spreken, zal jouw lover het ook beter begrijpen en zich kunnen inleven. Dit geeft ze een kans om jou te supporten, zodat je hier niet alleen doorheen hoeft te gaan. Een relatie ga je met z’n tweeën aan dus dit pak je ook samen op. Dit zijn de drie stappen die jullie samen kunnen ondernemen.

1. Luister naar elkaar

Dit is een hele belangrijke eerste stap. Probeer elkaar te begrijpen. Ben niet bang om jullie gevoelens te uiten en als er iets is waar de ander mee kan helpen, geef dat dan aan.

2. Creëer een safe space waar je alles kunt vertellen

Laat zien dat je open staat voor een diepgaand gesprek. Vraag vaker aan elkaar hoe het gaat en of alles nog okay is. Toon dus genoeg interesse.

3. It’s the little things

Je hoeft niet elke seconde van de dag te vragen of alles goed gaat met de ander, maar af en toe een small gesture is al genoeg. Al is het een telefoongesprek van 3 minuten om elkaar even te spreken of effe een dikke knuffel. Show them that you care.

Hoe je van vrienden naar een relatie gaat zónder het ongemakkelijk te maken