Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Food 13 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo houd je het low-budget met kerst, maar toch feestelijk en luxe

Groots uitpakken met kerst? Dat hoeft je echt geen fortuinen te kosten. Aangezien we dit jaar allemaal wat spaarzamer zijn, gieten we onze beste low-budget tips voor kerst in een overzicht. En die zijn een stuk gezelliger dan je waarschijnlijk denkt.

Low-budget met kerst: 5 tips

1. Doe je inkopen slim

Ja, het heeft zijn charmes om boodschappen te doen bij chique delicatessenzaken of exclusieve webshops, maar geld ga je daar niet besparen. Wend je voor een low-budget kerst liever tot de markt of lokale (Turkse) kruideniers.

Voor slechts een paar euro kun je daar al een ruim gevulde tas groenten mee naar huis nemen. Hetzelfde geldt voor verse kruiden, noten en vlees of vis. Voor alles dus, eigenlijk.

2. Laat goedkope ingrediënten schitteren

Met peperdure beef wellington zet je dan wel in een mum van tijd een spektakel op tafel, ook goedkopere ingrediënten kun je laten schitteren. Groenten zijn hier bij uitstek geschikte kandidaten voor; de kunst zit ‘m er in om ze zo royaal mogelijk te bereiden.

Maak bijvoorbeeld steaks van knolselderij en geef ze een bad van Café de Paris-boter of behandel koolrabi als gebraad en serveer ‘m met een saus van tahini. Ook met bieten kun je spannende dingen doen: maak er biet wellington (ha!) of bietencarpaccio van.

3. Budget vlees of vis

Wil dat zeggen dat je jezelf uitsluitend tot de plantaardige keuken moet richten? Nee hoor. Ook in het segment vlees of vis tref je low-budget opties. Zo breken we met plezier een lans voor merg: de pijpjes scoor je met een beetje geluk gratis bij je slager en zijn een delicatesse tot en met. Ook andere soorten orgaanvlees, procureur of kip zijn goede opties.

Geen geld voor oesters? Ook met vis uit blik kun je feestelijk borrelen. Crisp heeft bijvoorbeeld lekkere blikjes met kokkels, octopustentakels of inktvis in eigen inkt. Zet dit op tafel met wat lekker brood en je hoort niemand klagen.

Zo maak je de ultieme borrelplank met vis (uit blik!) voor de feestdagen

4. Koop nooit voorgesneden producten

Waar machines of personeel voor ingezet moeten worden, betaal je extra geld. In andere taal: koop geen voorgesneden producten als je geld wil besparen.

Bovendien zijn ingrediënten in hun geheel altijd verser dan wanneer ze al gesneden zijn, je doet er dus dubbel voordeel mee. Ja, je verliest iets meer tijd, maar daar zet je toch gewoon je huiselfen voor in?

Low-budget dates zijn hot: 4 date-ideeën voor als het leven je te duur wordt