Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Love & Seks 6 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Val je door seks nou écht sneller in slaap? Wij leggen het je uit

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je na een vrijpartij ‘s avonds sneller en veel fijner in slaap valt? Zou dit inderdaad echt te maken hebben met seks? Hier willen wij wel eens antwoord op, want dan laten we alle slaaptechnieken die we op TikTok tegenkomen achterwege.

Voor eens en altijd: val je door seks sneller in slaap?

Serotonine en oxytocine voor betere slaap

Tijdens het hebben van seks komt er een stofje genaamd serotonine vrij. Dit is een neurotransmitter die voorloper is van het slaaphormoon melatonine. Maar… het allerbelangrijkste is dat het ervoor zorgt dat je je blij en ontspannen voelt, waardoor je lekker slaapt. Daarnaast komt er nog een ander hormoon vrij en dat maakt pas écht dat je goed in slaap valt na seks. Of eigenlijk na het hebben een orgasme. Tijdens een orgasme komt het stofje oxytocine vrij. Dit is ook een geluks- en knuffelhormoon. Het maakt je hoofd dus rustig en zorgt voor een blije gemoedstoestand. Alles wat je nodig hebt voor de perfecte nachtrust!

Verschil man en vrouw

Ook is er nog een verschil tussen hoe mannen en vrouwen op de ‘sekshormonen’ reageren. Het effect van het hormoon oxytocine is sterker bij vrouwen dan bij mannen. Mannen vallen na seks als een blok in slaap en vrouwen willen vaak juist nog even knuffelen. Het slaapeffect is bij mannen dus sterker. De rush die je kan krijgen van seks is best heftig, het is namelijk volgens onderzoek te vergelijken met die van een heroïne-injectie. Je zou dus denken dat je juist heel actief wordt van seks in plaats van dat je wil gaan slapen. Toch blijkt uit een ander onderzoek dat je door genoeg te slapen juist weer voor een hoger libido krijgt en dat zorgt dan weer voor betere slaap. Zie je het patroon? Mogelijk is meer vrijen dus de oplossing voor mensen die vaak ‘te moe’ zijn om seks te hebben.

Moeite met in slaap vallen? Maak déze fouten dan niet meer