Redactie
Redactie Gezondheid 8 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Moeite met in slaap vallen? Maak déze fouten dan niet meer

Heb je altijd moeite met in slaap vallen en lig je dan úren in bed naar het plafond te staren? Grote kans dat je een of meer van de onderstaande fouten maakt. Voorkom ze en val vanavond als een roosje in slaap.

En nee, ‘je telefoon niet meer gebruiken voordat je gaat slapen’ staat er niet tussen.

Voorkom deze fouten bij het in slaap vallen

1. Je beweegt te weinig

Heb je de hele dag stil gezeten? Grote kans dat je ‘s avonds minder snel in slaap valt omdat je jouw lichaam niet voldoende hebt uitgedaagd. Je herkent vast wel de extreme vermoeidheid op een stedentrip als je de hele dag gelopen hebt. Je valt in je hotel meteen in slaap, omdat je dus zoveel beweging hebt gehad.

Belangrijk om te onthouden: lukt het vaak niet om in slaap te vallen? Beweeg dan eens meer. Loop een rondje na het avondeten, fiets ‘s middags een stukje, doe lopend de boodschappen in plaats van met de auto. Alle beetjes helpen om ‘s avonds lekkerder in slaap te vallen.

2. Je gaat te vroeg naar bed

Als je meer wilt slapen, ga je vroeger naar bed. Klinkt logisch, toch? Nou, niet helemaal dus. Als je vroeger naar bed gaat, dan kan het zijn dat je nog niet genoeg slaap hebt opgebouwd. Je bent gewoonweg nog niet moe genoeg om in slaap te vallen. Het resultaat: je ligt lang wakker, gaat het bed associëren met niet-slapen en daardoor lukt het steeds minder vaak om meteen in slaap te vallen. Ga dus eens een uurtje (of twee) later naar bed, en wacht tot je moe bent. Wedden dat je dan veel sneller slaapt?

3. Je drinkt niet genoeg

Wist je dat genoeg drinken niet alleen belangrijk is voor jouw huid, maar ook voor je slaap? Als je overdag niet genoeg drinkt, dan kan het zijn dat je daar ‘s avonds last van hebt. Je hebt een droge mond en in slaap vallen gaat lastiger. Snel nog een paar glazen water drinken helpt vaak niet, want dan moet je binnen no time je bed weer uit om te plassen.

Het beste is dus om het niet zo ver te laten komen. Drink overdag genoeg water, hydrateer, en pluk daar ‘s avonds de vruchten van.

4. Je doucht te warm voor het slapen gaan

Tanden poesten, douchen en naar bed. Is dat jouw avondroutine? Zorg er dan voor dat je niet te warm doucht. Naast dat het slecht is voor je huid en haar, zorgt het er ook voor dat jouw lichaamstemperatuur hoger wordt. Dat zorgt er dan weer voor dat je moeilijker in slaap valt. Het beste kan je een tot twee uur voor het slapen gaan douchen, dan geef je jouw lichaam genoeg tijd om weer af te koelen.

Kan jij ‘s avonds écht niet in slaap komen? Probeer de 4-7-8 techniek