Britta van Aggele
Britta van Aggele Love & Seks 27 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Met deze 5 tips blijven jouw seksspeeltjes brandschoon

We snappen het maar al te goed: nadat je klaar bent is het schoonmaken van je seksspeeltjes misschien wel het laatste waar je zin in hebt. Toch is het ontzettend belangrijk voor je eigen gezondheid om ervoor te zorgen dat je seksspeeltjes brandschoon zijn.

Wij vertellen je precies hoe jij ervoor kunt zorgen dat je seksspeeltjes weer helemaal klaar zijn voor gebruik.

Seksspeeltjes schoonmaken

Het is niet erg om je seksspeeltjes een keer niet schoon te maken? Fout! Het is super belangrijk om je seksspeeltjes, elke keer nadat je ze gebruikt hebt, schoon te maken. Hierdoor gaan ze niet alleen langer mee, maar zorg je er ook voor dat je favoriete speeltjes geen broedplaats worden voor ongewenste bacteriën.

Het maakt niet uit waar je seksspeeltje van gemaakt is (glas, plastic, hout of siliconen): met deze 5 tips zorg jij ervoor dat je seksspeeltjes brandschoon en klaar voor gebruik blijven.

1. Weet met welk materiaal je te maken hebt

Om gemotoriseerde speeltjes van siliconen, glas, roestvrij staal of hout schoon te maken kan je het beste gebruik maken van milde zeep en een vochtige doek. Heb je een speeltje van siliconen, glas, roestvrij staal of hout die niet gemotoriseerd is? Dan kan je het speeltje het beste schoonmaken door hem acht tot tien minuten onder te dompelen in kokend water.

2. Wees voorzichtig met batterijen

Als je seksspeeltjes batterijen nodig hebben of in het stopcontact kunnen, is het belangrijk dat je extra voorzichtig bent met schoonmaken. Dompel deze speeltjes niet onder in water, maar neem ze af met een warm sopje. Twijfel je? Kijk dan in de beschrijving of jouw speeltje spatwaterdicht of waterdicht is.

Wat zijn ‘tijgerpunten’? Maak kennis met de opvolger van de ‘pandapunt’

3. Wees voorzichtig met zeep

De meeste seksspeeltjes kunnen prima worden gereinigd met zachte zeep en water. Toch moet je goed opletten met welke zeep je reinigt. Niet voor je speeltje, maar voor jezelf. Deze zeep moet namelijk wel veilig zijn voor intiem gebruik. Zeep met agressieve ingrediënten, parfums en irriterende stoffen kunnen namelijk ongemak, microbiële verstoringen en infecties veroorzaken.

4. Houd je seksspeeltjes droog

Naast het schoonmaken van je seksspeeltjes is het ook ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat ze helemaal droog zijn. Dit kan je doen met een schone papieren handdoek of een handdoek die geen vezels loslaat. Alles wat microvezels afgeeft is geen goed idee. Deze kleine vezels kunnen namelijk aan je seksspeeltje blijven zitten en daardoor in je vagina terechtkomen. Daarnaast is het drooghouden van je speeltjes belangrijk, zodat er geen bacteriën ophopen op vochtige plekken.

5. Opbergen van je seksspeeltjes

Nu je je seksspeeltjes goed hebt schoon- en drooggemaakt hebt is het tijd om ze veilig op te bergen. Doet dit niet zomaar in een nachtkastje, waar ze makkelijk in aanraking komen met kruimels en stof. Berg ze op in een mooi klein stoffen zakje waarin je ze gekocht hebt. Deze worden niet zonder goede reden meegeleverd.

Dit is officieel het meest gevaarlijke seksstandje ooit