Audrey Garot
Audrey Garot Life 30 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

6 signalen dat je een vriendschap ontgroeid bent

We hebben allemaal nog wel die ene vriendin van de basisschool die je nog héél af en toe spreekt. Jullie hebben allebei totaal andere levens en zijn super druk met werk, lover, andere vrienden en noem maar op. Toch spreken jullie nog af en toe met elkaar af, gewoon om het feit dat jullie al vanaf de bassischool vriendinnen zijn. En hoe stom het ook is, soms zijn jullie beiden gewoon ontgroeid uit een vriendschap en kunnen jullie beter allebei je eigen weg gaan.

En dat komt écht vaker voor dan je denkt.

6 signalen dat jullie beide zijn ontgroeid uit een vriendschap

Als jullie beiden vriendinnen willen blijven, gewoon om het feit dat jullie elkaar al zo lang kennen, is de vriendschap eigenlijk al verloren. Je moet namelijk wel echt vriendinnen blijven omdat jullie dat willen en niet omdat het een soort ‘moetje’ is. Denk je dat jij ontgroeid bent uit een vriendschap? Dat kan je herkennen aan onderstaande signalen.

1. Jullie zijn beiden té druk om af te spreken

We snappen het, iedereen is tegenwoordig druk, druk, druk. Toch is het echt niet onmogelijk om wat af te spreken, desnoods doen jullie alleen een keer een drankje ‘s avonds. Als jullie hier allebei geen ruimte voor willen maken in jullie agenda, is er toch iets mis met jullie vriendschap. Sorry!

2. Als jullie afspreken, maken jullie elke keer ruzie

Jullie zien elkaar niet dagelijks, zelfs niet wekelijks, maar toch krijgen jullie het voor elkaar om elke keer ruzie te maken als jullie elkaar zien. Jullie kijken allebei gewoon heel anders naar de wereld en dan blijkt het dat jullie gewoon geen match zijn.

3. Jullie praten alleen maar over herinneringen van vroeger

Als jullie elkaar zien, hebben jullie het vaak over herinneringen van vroeger. Jullie praten over de dingen die jullie hebben meegemaakt toen jullie nog heel close waren, maar die tijden zijn helaas voorbij. In een vriendschap is het ook belangrijk om nieuwe herinneringen te maken en niet alleen maar te denken aan vroeger.

4. Jullie normen en waarden zijn te verschillend

Jullie hoeven natuurlijk niet over alles hetzelfde te denken en dat kan ook helemaal niet. Toch is het wel belangrijk dat jullie dezelfde normen en waarden hebben, anders kan het nog wel is voorkomen dat jullie hierin botsen. Daar kunnen ook de ruzies vandaan komen die jullie hebben.

5. De gesprekken zijn vet akward

Omdat jullie niet meer zo hecht zijn als voorheen, weten jullie niet meer zo goed waar jullie het over moeten hebben. Er zijn steeds meer ongemakkelijke stiltes als jullie met z’n tweeën zijn en je hebt het gevoel dat iedereen om je heen dat ook merkt. Dat is geen goed teken voor een goede vriendschap..

6. Je bent helemaal uitgeput als jullie hebben afgesproken

Als je met iemand afspreekt waarbij je je niet helemaal op je gemak voelt of waar je totáál geen zin in hebt, merk je dat je snel uitgeput raakt. Jij bent dan ook altijd blij als je weer lekker thuis bent en even kunt uitrusten van de vermoeiende afspraak met je ‘vriendin’.

Toxic vriendschappen verbreken: zo doe je dat