Britta van Aggele
Britta van Aggele Lifestyle 18 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze simpele rekentool berekent hoeveel rente je vanaf volgend jaar gaat betalen over je studieschuld

Heb jij geleend? Dan kreeg je een tijdje terug vast ook een mail van DUO met nogal vervelend nieuws. De rente van jouw lening wordt vanaf volgend jaar van 0,46% naar 2,56% (binnen 35 jaar aflossen) of zelfs 2,95% (binnen 15 jaar aflossen) verhoogd, maar wat voor gevolgen heeft dit precies op jouw studieschuld?

Via deze simpele online rekentool kan je precies uitrekenen hoeveel rente je vanaf volgend jaar gaat betalen over jouw lening.

Rente betalen

Het lijkt erop dat ‘slachtoffers’ van het leenstelsel niet echt tegemoetgekomen worden. Vorig jaar kregen ze al te horen dat ze over de lening die ze waren aangegaan met een rentepercentage van 0% vanaf 1 januari 2023 rente moesten gaan betalen. En tot onze schrik en die van veel andere studenten die geleend hebben kregen we kortgeleden het bericht dat deze rente volgend jaar opnieuw wordt verhoogd. En de rente gaat niet een klein beetje omhoog, maar ruim vijf keer over de kop.

Dit heeft natuurlijk grote gevolgen, want studenten met een lening gaan vanaf 1 januari 2024 hierdoor veel meer rente betalen. Begrijpelijk dus dat je als student in deze situatie wilt uitrekenen wat voor gevolgen dit voor jou heeft. Dat kon alleen nergens op een duidelijke manier, tot Dominiek Spin (student van Universiteit Twente) met een oplossing kwam. Hij heeft namelijk een eigen rekenhulp gebouwd, waarmee jij kan uitrekenen hoeveel rente je vanaf volgend jaar gaat betalen.

Grappig feitje: aangeschoten werken maakt je blijkbaar een stuk productiever

Aflossen

Het is niet alleen gewoon handig om te weten hoeveel rente je vanaf volgend jaar gaat betalen. Door verschillende berekeningen te maken kan je namelijk ook kijken hoe aantrekkelijk het voor jou is om nog dit jaar, voordat de rente omhooggaat, extra geld af te lossen.

In het geval van de studieschuld wordt er namelijk gerekend met rente op rente per maand. Dit kan dus behoorlijk snel flink oplopen. Door deze rekentool kan je antwoord geven op verschillende vragen waar jij misschien mee loopt. Hoeveel rente ga ik vanaf volgend jaar betalen? Wat voor effect heeft het op mijn studieschuld als ik ervoor kies om X maanden nog niks af te lossen? Is het een goed idee om nu al te beginnen met aflossen en hoeveel geld (rente) scheelt dat?

@rtvoost

De rente op studieschulden gaat vijf keer over de kop, maar bij DUO kwam Dominiek er niet achter wat precies voor hem betekende. Dus bouwde de student zijn eigen rekenhulp. #rtvoost #overijssel #universiteittwente #ut #duo #studieschuld #stufi #fy #fyp #foryou #foryoupage

♬ origineel geluid – RTV Oost

Hoe werkt het?

De rekentool is volgens student Dominiek gemakkelijk in gebruik en dat zijn wij na het testen met hem eens. Je moet maar een paar dingen invullen: je huidige studieschuld, het actuele rentepercentage, het maandelijkse aflossingsbedrag en het aantal maanden dat je wilt wachten met aflossen. De rekentool laat vervolgens zien hoelang je bezig bent met aflossen en hoeveel extra kosten je maakt door de rente.

Je kunt zoveel berekeningen doen als je zelf wilt. Zo kan je kijken wat het variëren in studieschuld, het rentepercentage, het maandbedrag dat je wilt aflossen en het aantal maanden dat je wacht met aflossen doen met jou schuld. Deze super handige rekentool is hier te vinden, dus ga snel berekenen wat dit alles voor jou betekent.

Ga je bijna afstuderen? Dit moet je allemaal regelen