Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Love & Seks 29 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

De gevolgen van snooping: wat rondsnuffelen in je partners telefoon met je relatie doet

Snooping, oftewel rondsnuffelen in je partners telefoon. Wellicht dat je je er weleens schuldig aan hebt gemaakt of misschien is het wel eens bij jou gebeurd, maar wist je dat dit eigenlijk heel schadelijk voor je relatie kan zijn? Even snel een kijkje nemen in de telefoon van je partner? Dat kan je dus maar beter niet meer doen.

Wij vertellen je precies waarom.

Snooping

Wat is snooping nu precies? We zullen het even iets duidelijker uitleggen, want dit gaat niet alleen om een kijkje nemen in je partners telefoon als hij onder de douche staat. Het gaat om alle keren dat je achter iemands rug informatie over diegene probeert te verzamelen. Luister je stiekem een telefoon gesprek af of verzamel je achter jouw partners rug om informatie bij zijn vrienden of familie? Hiermee schendt je steeds de privacy van jouw lover en dat is nou juist waar snooping om gaat en wat je dus niet moet doen.

De gevolgen van rondsnuffelen

Als je regelmatig de behoefte voelt om een kijkje te nemen in de telefoon van je partner, kan dit een teken zijn van problemen in je relatie. Het meest voor de hand liggende en schadelijke effect van snooping is dat het vertrouwen binnen je relatie aantast. Wanneer je erachter komt dat je partner stiekem aan het rondneuzen is in je telefoon, geeft dit jou het gevoel dat je partner twijfelt aan jou vermogen om trouw te zijn en de juiste beslissingen te nemen. Dit kan vervolgens leiden tot problemen met communicatie binnen een relatie. Partners die bespioneert worden uiten namelijk vaak gevoelens van frustratie en teleurstelling, waardoor je uiteindelijk minder zult communiceren. Je zult merken dat je een muur begint op te bouwen, waardoor het hebben van een open en eerlijke gesprekken afneemt.

Wanneer je consequent achter iemands rug om dingen doet, zal dit jouw stiekeme gedrag versterken. In plaats van bewust te communiceren, ontwikkel je patronen van sluwheid, en dit zal een relatie op de lange termijn kunnen schaden. Wat ooit begon als af en toe rondsnuffelen in je partners telefoon kan veranderen in een gewoonte, waardoor je niet meer zonder kunt.

Vertrouwen herstellen

Gelukkig zijn relaties waarbij snooping voorkomt gewoon te herstellen. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar door open en eerlijk te zijn tegenover elkaar zal jullie relatie te redden zijn. Als jij de rondsnuffelende partner bent, bespreek dan waarom je de neiging hebt om in zijn telefoon te kijken. Herken ook dat de fout bij jezelf ligt en spreek dit uit en werk eraan. Ben je bijvoorbeeld bang om verraden en voorgelogen te worden? Praat hier dan samen over. Ook is dit is het moment om elkaar vragen te stellen waarvan je het antwoord misschien niet heel leuk gaat vinden. Relaties kunnen namelijk pas intiem worden als beiden partijen bereid zijn om eerlijk te zijn.

Waarom mensen die vroeger altijd afkeken het later ver schoppen