Britta van Aggele
Britta van Aggele Love & Seks 4 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Struggles in de liefde? Dit boek geeft antwoord op al jouw vragen

School heeft ons niet geleerd hoe we liefde moeten vinden, laat staan onderhouden en daarnaast hebben veel mensen ook vanuit huis niet een goed voorbeeld meegekregen over wat liefde nou precies inhoudt. De kans is dus heel groot dat je op welk gebied dan ook struggles hebt in de liefde, maar wees niet bang: Jay Shetty heeft de taak op zich genomen om jou en de rest van de wereld een handje te helpen. Zijn boek, “8 Rules of Love: How to Find It, Keep It, and Let It Go”, is namelijk dé ultieme survival guide als het aankomt op de liefde.

Ben jij klaar om jezelf open te stellen?

8 Rules of Love: How to Find It, Keep It, and Let It Go”

Als disclaimer vertelt Jay dat zijn boek absoluut niet vertelt hoe je alles perfect kunt laten lopen, maar het geeft je wel alle handvaten en onderwerpen waar je aan moet denken als het aankomt op het vinden en houden van liefde. Zo is de eerste regel die hij in zijn boek bespreekt: Let yourself be alone. Onderzoek laat namelijk zien dat als je een relatie aangaat omdat je bang bent om alleen te zijn, je genoegen neemt met minder dan je verdient.

Het tweede dat gebeurt, is dat je afhankelijker wordt van iemand, wat er uiteindelijk voor zorgt dat je de relatie niet meer durft te verbreken. Jay Shetty vertelt vervolgens dat deze situatie vaak voorkomt doordat je door de samenleving als een slachtoffer wordt neergezet als je alleen bent. Dit terwijl het juist ontzettend gezond is om jezelf goed te leren kennen, voordat je in een relatie stapt. Daarnaast lost een relatie aangaan met iemand ook niet de problemen op die je met jezelf hebt. Zo schrijft Jay: “In solitude, we practice giving ourselves what we need before we expect it from someone else. People determine how to treat us in large part by observing how we treat ourselves. Our relationship with someone else won’t cure our relationship with ourselves.”

Toe aan een nieuwe liefde? First dates is op zoek naar nieuwe deelnemers

De lessen van onze ouders

Je opvoeding en de relatie met je ouders heeft ook veel te maken met de vriendschappen en de relaties die je aangaat. Zo schrijft Jay in zijn boek: “If there is a gap in how our parents raised us, we look to others to fill it. And if there is a gift in how our parents raised us, we look to others to give us the same.”

In het boek staan verschillende oefeningen die je helpen om erachter te komen wat jouw gaps zijn. Het is namelijk belangrijk dat je hierachter komt, want uiteindelijk is het aan jou om deze gaps zelf te vullen. Als je dit doet laat je een toekomstige partner toe zichzelf te zijn en je liefde te geven op de manier waarop zij het graag laten zien, in plaats van dat je iemand een tekortkoming laat vullen, die zij nooit gecreëerd hebben.

Love languages

Daarnaast vertelt Jay Shetty ook over zijn eigen liefdesverhaal met zijn vrouw. Hij vertelt dat hij zijn vrouw in het begin van hun relatie op allemaal dure dates meenam, omdat hij dacht dat dat was wat vrouwen wilden. Tegelijkertijd vertelt hij dat mensen constant onbekwaamheden bij zichzelf zoeken om zichzelf te devalueren. En dat is precies het punt: mensen devalueren wie ze zijn, maar waarderen wat ze denken dat de andere persoon zal waarderen en die paradox zorgt ervoor dat je ver verwijderd raakt van wie je bent. Dit kan er vervolgens weer voor zorgen dat jouw partner verliefd wordt op een versie van jou die eigenlijk helemaal niet bestaat.

Tevens vertelt Jay dat het erg belangrijk is voor een relatie dat je je eigen love language, maar ook die van je partner begrijpt. Als je verschillende love languages hebt kan het namelijk zo zijn dat jouw partner je ontzettend veel liefde geeft in zijn/haar eigen love language, maar jij dit niet als liefde ziet omdat jij een andere love language hebt. Beperk liefde dus niet alleen tot je eigen love language, want je partner kan liefde misschien op een veel mooiere manier uiten en dit mis je dan compleet.

Naast deze belangrijke punten staat het boek vol met nog zoveel meer belangrijke onderwerpen die ervoor zullen zorgen dat jij jezelf, je relaties en de liefde nog beter gaat begrijpen. Wil je nog meer weten? Wij hebben hieronder een linkje geplaatst waarmee je het boek kunt aanschaffen.

8 Rules of Love: How to Find It, Keep It, and Let It Go – €24,29

8 rules of love jay shetty
Bol.cm