Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 18 juli 2017

Praat jij tegen jezelf? Dan ben je een genie

Tegen jezelf praten, doe jij dat wel eens? Wij betrappen ons er best wel eens op dat we hardop dingen zeggen. Zowel op het werk als daarbuiten. Als je voor de spiegel staat en opeens je eigen stem hoort weet je dat je het weer hebt gedaan.

Ergens schamen we ons altijd als we onszelf daarop betrappen. Maar is het wel zo raar? Het antwoord daarop is nee. We doen het allemaal, en er totaal geen reden om het te verbergen of jezelf een berisping te geven ‘omdat je het weer deed’.

Sterker nog, het schijnt juist dat de grootste genieën op deze aardbol het doen. Albert Einstein bijvoorbeeld gaf toe dat hij regelmatig tegen zichzelf praatte. Hij was altijd een binnenvetter en erg stil, en eigenlijk de enige keer dat hij praatte was het tegen zichzelf. Hij herhaalde dan langzaam zijn zinnen om het beter te onthouden.

Het helpt je om te krijgen wat je wil

In een onderzoek dat gepubliceerd werd in het Quarterly Journal of Experimental Psychology blijkt dat als mensen tegen zichzelf praten, ze hier vele voordelen van ondervinden. Voor het onderzoek lieten ze mensen iets specifieks kopen in de supermarkt. De eerste opdracht moesten ze in stilte doen, daarna moesten ze wat kopen en tegen zichzelf praten. En wat bleek? Als ze dat deden bereikten ze sneller het ding wat ze moesten kopen.

Hardop praten helpt ons om het einddoel te halen. Je maakt namelijk iets tastbaar. Het helpt om jezelf door het proces heen te praten. Je gaat daarna sneller naar je doel toe. Dit werkt niet alleen zo met boodschappen doen, maar ook met alle andere doelen die je voor jezelf zet.

Je leert ervan

Als kind praatte je al tegen jezelf. Bijvoorbeeld tijdens het veterstreken. Hardop herhaalde je de stapjes die je moest doen om je veters in een mooie strik te krijgen. Het helpt je om gefocust te blijven en jezelf beter te concentreren. Het blijkt dat door hardop dingen te zeggen, je het beter onthoudt waardoor het je kan helpen de volgende keer als je dezelfde handeling moet doen.

Het zorgt ervoor dat je gedachtes worden geordend

Door hardop te praten kun je je gedachtes ordenen. Je kunt beslissingen beter maken en er prioriteit aan geven indien nodig. Het helpt je te ontspannen. Je gedachtes worden duidelijker. Fijn. Plus vergeet niet dat het jouw probleem is, dan kun je het prima tegen jezelf aanhouden.

Kortom, hou nooit je mond, praat luid en hardop tegen jezelf. En lach erbij. Wie weet word jij de Albert Einstein van deze generatie.

Reageer op artikel:
Praat jij tegen jezelf? Dan ben je een genie
Sluiten