Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Beauty en Style 24 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Op vakantie? Met deze tips bescherm je je haar tegen de zon, chloor en zeewater

Het is bijna zomer! Waarschijnlijk lig jij ook deze zomer weer lekker te braden op het strand of aan het zwembad. In de hitte neem je ook een duik, maar dan blijft het altijd de grote vraag: maak je je haar wel of niet nat? Want niemand heeft zin om het na het zwemmen uren je lokken te moeten borstelen. Bovendien zijn zon, chloor en zeewater ook helemaal niet zo goed voor je lokken. Gelukkig hebben wij weer wat tips verzamelt, waardoor jij wel gewoon lekker die frisse duik kan nemen en je haar gezond houdt.

Zon, chloor en zeewater schadelijk voor je haar

Er is een kans dat je na je vakantie merkt dat je haar verkleurd, droog, pluizig of breekbaar is geworden. De reden: zon, chloor en zeewater. Door chloor en zeewater verdwijnen namelijk de natuurlijke oliën uit je haar. Hierdoor beschadigen je lokken en voelt het droog, breekbaar en ruw aan. Maar zwemmen is niet het enige wat slecht is. Ook UV-straling van de zon is helemaal niet zo goed en zelfs schadelijk. Help?! Wat kunnen we dan doen om ons haar wel gezond te houden?

Zo hou je je haar gezond

TikTok gebruikers en surfers zweren erbij om kokosolie te gebruiken voordat je gaat zwemmen. Zo zou je haar namelijk super easy door te borstelen zijn aan het einde van de dag. Sounds good, right? Daarnaast is na elke stranddag je haar wassen ook zeker geen aanrader. Door elke dag shampoo te gebruiken was je de natuurlijke beschermlaag van je hoofdhuid weg en maak je je haar afhankelijk van het product, waardoor het sneller vet wordt. Hoe moeilijk het ook is: spoel je lokken na het strand af en toe gewoon uit met alleen water. Daarnaast zijn de juiste haarproducten natuurlijk van belang om je lokken healthy te houden. Kies voor shampoos, conditioners en haarmaskers zonder chemicaliën.

Haarelastiekje

Tot slot is het gebruik van een elastiekje in het water een absolute no go. Doordat het elastiekje je lokken samentrekt en het water je haar beschadigd, krijg je klitten en wordt het een strijd om het elastiekje uit je natte lokken te halen. Hierdoor zul je aan je haar gaan trekken en breekt je haar sneller af. Met droog haar daarentegen is het wel aan te raden om het op te steken. Zo komen je lokken minder in contact met de UV-stralingen van de zon, omdat je het oppervlak dat wordt blootgesteld verkleint. Je kunt er ook voor kiezen om producten met een UV-filter te gebruiken. So let’s get your hair healthier this summer!

Voor de zomer nog wat kilo’s kwijtraken? Wij vroegen ChatGPT een plan te maken