Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 24 jan 2018
Leestijd: 5 minuten

14 tips als je op de IJ-hallen wilt gaan verkopen

Op de IJ-hallen in Amsterdam kun je een kraampje boeken voor 31 euro, waarna je jouw kraam geheel naar eigen wens kunt inrichten en de hele dag alles kunt verkopen wat je maar wilt. Dat lijkt misschien easy peasy maar dat verkopen is nog best een kunst. Als je ook van plan bent om het eens te proberen, dan hebben wij wat handige tips voor je. Dit zijn tips voor als je wil verkopen op de IJ-hallen:

1. Boek op tijd

Op de website van de IJ-hallen kun je zien wat de eerstvolgende data zijn waarop de IJ-hallen weer opengaan voor de vintage markt. En je ziet ook op welke datum de verhuur van de kraampjes start. Zet die datum in je agenda en wees er als de kippen bij. De kraampjes raken best snel uitverkocht. Zeker als je een plek binnen wilt. Er zijn namelijk ook kraampjes buiten. Dan loop je natuurlijk risico met het weer. Wel kun je een zeil meenemen tegen eventuele regen.

2. Wees bewust met wat je op je kraam legt

Als je je dure Tommy Hilfiger jas van driehonderd euro probeert te verkopen voor bijvoorbeeld zestig euro, dan kun je het waarschijnlijk wel schudden. Op de IJ-hallen komen echte koopjesjagers die voor leren schoenen drie euro willen geven en voor jouw Zara shirtje één euro. Als jou dat niets uit maakt dan is dat natuurlijk prima. Wil je je kleding voor meer geld verkopen, dan is deze markt misschien niet helemaal jouw ding.

Organiseer alles op item bijvoorbeeld, zodat je je kraam snel kunt inrichten.

3. Versier je kraam

Maak je kraam aantrekkelijk door een balk te huren voor twee euro per dag, waar je weer kleding aan kan hangen. Of neem zelf een waslijntje mee.

Je kunt ook vlaggetjes, lampjes of andere versiering ophangen. Zet wat cactusjes neer en leg alles zo aantrekkelijk mogen neer. Dat trekt mensen. Ook bordjes met hoe duur de kleding is of grappige teksten kunnen helpen.

4. Neem genoeg wisselgeld mee

Begin op tijd met het sparen van muntgeld, je zult het nodig hebben. Denk aan zo’n zestig euro in muntgeld. Je kunt natuurlijk ook even aan de bank vragen of bij een winkel of je wat geld mag wisselen. Doe dit vervolgens in een heuptasje zodat je al het geld veilig om je middel draagt.

5. Kom op tijd

Als je van ver komt wil je niet in de file staan. Je kunt al vanaf 06:15 de IJ-hallen op en je spullen gaan uitstallen. Er zijn dan zelfs al mensen die door je spullen aan het graaien zijn opzoek naar de schatten. Grote kans dat je zo vroeg al een hele hoop kleding kwijtraakt. Zeker als je een buitenkraam hebt in de zomer en je geen vaste plek krijgt toegewezen is het slim om vroeg te gaan. Wie het eerst komt, kan namelijk de beste plek uitkiezen.

6. Kleed je warm aan

In de winter denk je dat het lekker is als je binnen in de loods staat, maar na een uurtje stil staan krijg je het al gauw akelig koud. Er is geen verwarming, daarom zijn dikke sokken, dikke sjaal, dikke jas en dikke handschoenen geen overbodige luxe. Loop af en toe even rond om het warm te houden, haal koffie of thee of een zak friet om weer te ontdooien.

7. Neem genoeg eten en drinken mee

Als je geen zin hebt om steeds eten en drinken te kopen op het terrein, dan kun je ook zelf eten meenemen. Houd er rekening mee dat je er wel zo’n tien uur staat als je het volhoudt, als hongerig aapje heb je daarom een flinke zak gevuld met eten nodig.

8. Kledinghangers zijn een must

Waarschijnlijk heb je meer blousjes, colbertjes of andere mooie hemdjes die je graag wil laten opvallen. Neem daarom genoeg kledinghangers mee, denk aan zo’n 25. Je hebt veel meer ruimte dan je denkt, want de kraam is drie of vier meter lang.

9. Borg terug please

Je betaalt naast de 31 euro ook 5 euro borg wanneer je het kaartje aanschaft. Deze borg krijg je weer terug als je tot minimaal 16:30 blijft. Om 17:00 is de markt afgelopen.

10. Een auto kan wel handig zijn

Houd er rekening mee dat je in Hal 1 en als je buiten staat met je auto bij de kraam kan komen, maar in Hal 2 kan dat niet. Als je daar staat zul je dus al je spullen van de auto naar de hal moeten sjouwen. Neem daarom een steekkarretje mee, of zorg ervoor dat al je spullen in tassen of koffers passen die je makkelijk kunt dragen.

11. Plastic tasjes zijn erg handig

Mensen gaan vragen of je een plastic tasje hebt zodat ze hun gescoorde spullen makkelijk mee kunnen nemen. Neem daarom voldoende plastic tasjes mee. Vooral aan het begin van de dag zullen mensen om een plastic tasje vragen. Begin op tijd met sparen. Mensen zijn dan wellicht ook eerder geneigd iets mee te nemen.

12. Verkoop niet alleen kleding

Denk ook aan beautyproducten, mokken, spulletjes voor op je kamer. Dan komen er verschillende mensen op je kraam af en zien ze misschien wel iets liggen waar ze helemaal niet naar opzoek waren.

13. Neem een stoeltje en boxjes mee

De hele dag staan kan vermoeiend zijn, tenzij je lekker aan het swingen bent op de muziek. Mensen vinden dat sowieso gezellig als je een muziekje op de achtergrond aan hebt staan. Maar op een gegeven moment wil je natuurlijk ook even rusten. Daarom is een stoeltje best wel chill.

14. Neem je bestie mee

Ga lekker samen op de IJ-hallen staan. Veel gezelliger en je deelt de kosten natuurlijk. Leer van elkaar de verkooptrucjes, drink koffie en praat met iedereen die je tegenkomt. Een ideaal dagje uit met je bestie. Wil je een derde persoon meenemen? Dan kost dit vijf euro extra. Maar ja, hoe meer zielen hoe meer vreugd natuurlijk.