Emma Toussain
Emma Toussain Technologie 23 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Herkenbaar: waarom alle vaders op WhatsApp reageren met een duim

Wij zijn opgegroeid met telefoons en social media; onze ouders niet. Soms vergeten we dan ook dat het best ingewikkeld kan zijn om te snappen hoe je je ‘moet’ gedragen op WhatsApp of Instagram – want daar zijn veel ongeschreven regels voor.

Dat ze ongeschreven zijn, maakt het nóg lastiger. Een soort social-etiquette. Veel vaders reageren dan ook vaak met één woord of met een duim, iets wat nogal kortaf kan overkomen, helemaal als anderen het zouden sturen. Van vaders zijn we ‘t inmiddels gewend. Maar er blijkt een reden te zijn waarom vaders dat doen en het is eigenlijk heel erg logisch.

Duimpjes op WhatsApp

“Emoji’s zijn een snelle, makkelijke manier geworden om te communiceren, vooral voor diegenen die het moeilijk vinden om gesprekken te voeren”, zegt psycholoog Zoe Mallet tegen VICE.

“Met name de opgestoken duim-emoji heeft een bepaalde negativiteit die ermee gepaard gaat. Het is een eenvoudig symbool wat in principe positief bedoeld is, maar in deze moderne digitale tijd wordt de duim al gauw als passief-agressief of respectloos gezien.” Als je reageert met duim is het gesprek zo goed als dood, volgens velen.

Onbedoeld sarcasme

Een vader van in de 50 die in de familie-app met een duimpje reageert op jouw promotie of als je vraagt of je vanavond de auto mag lenen, is niet negatief – hij zegt letterlijk ‘dat is goed’ met een duim. Psycholoog Zoe legt uit dat de communicatievaardigheden van mannen van middelbare leeftijd vaak behoorlijk verschillen van die van mensen die met het internet zijn opgegroeid. Dus dat zij de vreemde en gelaagde context achter een omhooggestoken duimpje misschien niet helemaal snappen, is niet zo gek.

Dus als jouw vader je weer bericht met een duimpje (of een OK – wat je gewoon moet lezen als okee) denk dan maar zo dat het helemaal prima is. Als je vader het er niet mee eens is dan wijdt hij waarschijnlijk meer woorden aan een bericht om eens goed uit te leggen waarom hij het er niet mee eens is. Dads – we love ’em. Je moet er maar om grinniken en gewoon een duimpje terugsturen.

Deze Gen Z make-uphacks gaan viral op TikTok en wil jij ook kennen