Emma Toussain
Emma Toussain Love & Seks 6 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Geinig feitje: zó is Valentijnsdag ontstaan (en ‘t is minder commercieel dan je denkt)

Over een paar dagen is het zo ver: één van de meest romantische dagen van het jaar. Of nou ja.. je kunt in elk geval een hoop roze ballonnen, taarten, cadeau’s en hartjes kopen om je lover mee te verrassen. Of het romantisch is dat is te betwijfelen, want het verrassingselement is er op zo’n dag wel een beetje af. Maar waar komt deze dag eigenlijk vandaan? Het antwoord zal je verbazen.

Waar komt Valentijnsdag vandaan?

En nee.. het is niet bedacht door een bedrijf om de omzet de verhogen. Natuurlijk spelen talloze merken hier op in, maar de oorsprong van deze dag ligt toch ergens anders. De feestdag komt namelijk al uit de 14e eeuw, een behoorlijke tijd geleden dus. De naam Valentijnsdag is afkomstig van de christelijke priester Sint Valentijn uit het Italiaanse Rome, die leefde in de 3e eeuw na Christus.

Volgens verhalen bestond er in die tijd een keizerlijke wet die het soldaten verbood om te trouwen, want ze geloofden namelijk dat vrijgezellen eerder bereid waren te sterven op het slagveld. Geen vrouw en kids om voor thuis te komen. Priester Valentijn vond dit totale onzin en het schijnt dat hij soldaten in het geheim gehuwd heeft, omdat hij vond dat liefde alles overwon. Toen keizer Claudius II (268-270) dit ontdekte, liet hij de Valentijn op 14 februari in het jaar 269 executeren.

Twijfel over Valentijn

Of dit het échte verhaal is, dat weten we niet 100 procent zeker. Er waren toentertijd heel veel mannen met de naam Valentijn én ook heel veel mannen die gedood werden om hun geloofsovertuiging of een daad die niet door de beugel kon. Ja, gelukkig zijn we nu niet meer zo moordlustig en is Valentijsdag over het algemeen een hele leuke dag. Commercieel of niet, er wordt toch net iets meer aan elkaar gedacht dan normaal.

Wil jij je crush over lover verrassen met een goede make-uplook? Verleidelijke ogen? Mooie lippenstift? Bekijk dan zeker even deze Valentijns-looks.

Single? Dit zijn de 10 leukste films om te kijken deze Valentijnsdag