Gina Koninkx
Gina Koninkx Nieuws 1 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Aha! Dit is dus het verschil tussen scrubben en exfoliëren

Het is heerlijk om jezelf te verwennen met fijne verzorgingsproducten. Door dode huidcellen te verwijderen zorg je ervoor dat jouw huid er weer stralend uitziet. Dat kan op twee manieren: scrubben of exfoliëren. Maar wat is nou eigenlijk het verschil?
Het is heerlijk om wat me-time te besteden aan het verzorgen van je huid. Een lekker scrubmaskertje onder de douche en je voelt je weer helemaal fris. Er zit wel een groot verschil tussen een scrub en een exfoliant en dat leggen wij je hieronder uit:

Scrubben

Een scrub bevat vaak een grove korrel. Daarmee verwijder je inderdaad de dode huidcellen, maar ook de laag huidcellen die daaronder zit. Die onderste laag wil je juist niet irriteren want dan kunnen er wondjes ontstaan. Je doet je huid hiermee meer kwaad dan goed.

Als je ervoor kiest om je gezicht te scrubben gebruik dan in ieder geval een milde scrub en boen nooit te hard. Het is namelijk niet de bedoeling dat jouw huid rood wordt door irritaties.

Exfoliëren

Exfoliëren doe je met een exfoliant die fruitzuur of salicylzuur bevat. Deze zuren zorgen ervoor dat de verbinding tussen de laag dode huidcellen en de laag cellen daaronder verminderen. Hierdoor laten de dode huidcellen makkelijker los en beschadig je de nieuwe huidcellen die daaronder zitten niet. Met als resultaat een gladde en verzorgde huid.

Exfoliant: het verschil tussen fruitzuur en salicylzuur

Als je exfolieert zit er ook nog een verschil tussen een exfoliant met fruitzuur of een exfoliant met salicylzuur.

Fruitzuur (AHA) is bedoeld voor de droge en niet-gevoelige huid. Als je een exfoliant met fruitzuur gebruikt op andere huidtypen kan dat enorm gaan irriteren.

Salicylzuur (BHA) daarentegen is veel werkzamer bij een vette huid met puistjes en mee-eters. Bouw het wel altijd rustig op anders gaat je huid uitdrogen. Salicylzuur heeft een ontstekingsremmende en antibacteriële werking. Bye, bye oneffenheden.