Demi Rutten
Demi Rutten Life 15 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Vieze witte sneakers? Met deze tips geef je ze een tweede leven

Zo blij als een kind ben je met je nieuwe witte sneakers. De eerste maand doe je er alles aan om ze zo schoon mogelijk te houden. Maar helaas, het moment breekt aan dat ze eerder zwart zijn dan wit. Je hebt de neiging om je ooit zulke witte sneakers dan maar om te dopen naar ‘kroeg of festival sneakers’. Wacht nog even met die beslissing, want wij hebben wellicht dé oplossing om je sneakers een tweede leven te geven.

Zo ben je dus geen extra geld kwijt aan nieuwe witte sneakers. Dat zijn weer een paar terrasjes extra.

Geef je sneakers een tweede leven

Je bent er al achter dat een sopje of een natte doek niet de oplossing is voor je vieze witte sneakers. Gelukkig zochten wij voor je uit welke tips de moeite waard zijn om te proberen:

1. Softgum tegen gele zolen

Zijn de zolen van je platform sneakers geel geworden? He bah. Gelukkig is het op te lossen met een softgum. Deze kan je bij verschillende schoenenwinkels kopen maar ook online kan je ze vinden.

Je kunt eventueel ook een beetje bleek verdunnen met water en dit met een wattenstaafje aanbrengen op je gele of vieze schoenzolen. Nagellak met aceton werkt hiervoor ook als een tierelier.

2. Witte wijnazijn en soda voor witte stoffen sneakers

Heb je witte, stoffen sneakers en is de stof vies geworden? Maak een papje door twee delen soda en drie delen witte wijnazijn met elkaar te mengen. Vervolgens smeer je het papje met een schoon borsteltje over de vlekken van je schoenen. Goed insmeren en afspoelen met koud water. Zo goed als nieuw.

3. Shampoo voor vetvlekken op witte sneakers

Sta je op een feestje en laat iemand een bitterbal (WHY?) op je sneakers vallen? Net zoals met vet haar, is shampoo je redding. Maak een sopje van shampoo en warm water en spoel daarmee de vetvlekken uit je sneakers. Je kunt ook altijd afwasmiddel en warm water proberen, en daarmee met een tandenborstel de vlekken uit je sneakers schrobben.

4. De wasmachine voor vieze veters

Zijn je schoenen nog maagdelijk wit maar je zien je veters er eerder uit als een gore reetveter? Stop je veters in een waszakje en doe deze in de wasmachine. Zo bespaar je weer geld op het kopen van nieuwe veters.

Je kunt (als je stoffen sneakers hebt) deze ook in de wasmachine doen. Zorg er dan wel voor dat je losse zolen eruit haalt en de schoenen in een kussensloop doet. Gebruik wasmiddel voor witte was en doe handdoeken bij de sneakers in de wasmachine, om een bonkend geluid te voorkomen in je trommel.

5. Tandpasta voor leren witte sneakers

Heb je witte leren sneakers (of nep leer)? Mix dan afwasmiddel en schoonmaakazijn en poets je schoenen hiermee. Droog ze af met een droge doek en poets ze vervolgens met een beetje tandpasta. Dit helpt ook goed tegen krasjes in je witte schoenen.

6. Voorkom voortaan álles met beschermende spray

We weten het, deze tip heeft geen zin meer voor je huidige sneakers. Mocht je in de toekomst weer witte sneakers kopen, investeer dan in een beschermende spray. Door de spray instaat er een beschermende laag waar vuil en vocht niet doorheen kunnen. Deze koop je voor een prikkie bij de HEMA.

Lees ook: 4 x waarom mannen van vrouwen op sneakers houden