Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Beauty en Style 12 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Wil je een gezonde huid? Zorg dan dat je deze 7 voedingsstoffen binnen krijgt

Goede skincare is belangrijk (altijd smeren als je de zon in gaat ladies!), maar het is ook goed om te letten op wat je ín je lichaam stopt door middel van eten en drinken. Een mooie huid begint immers van binnen uit en deze 7 voedingsstoffen gaan je daarbij helpen.

1. Vitamine E

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine met een werking als antioxidant. Het beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel – en dat zorgt ervoor dat vitamine E wonderen verricht bij littekens, sneetjes en wondjes van acne. Bij een normaal voedingspatroon zal je gelukkig niet snel een vitamine E tekort krijgen.

Waar zit vitamine E in: noten en zaden, zonnebloemolie, halvarine en margarine, brood, graanproducten, groenten en fruit.

2. Vitamine C

Vitamine C als ingrediënt in de skincare is altijd een goed idee, maar het blijkt dat vitamine C ook van binnenuit werkt voor een mooiere huid. Zet dat netje sinaasappels dus maar vast op je boodschappenlijstje.

Waar zit vitamine C in: citrusvruchten als sinaasappels, grapefruit en citroen, tomaten, rode paprika’s.

3. Eiwitten

Eiwitten zijn niet alleen de bouwstenen van je spieren, maar grotendeels ook van je huid. Dat maakt eiwitten niet alleen belangrijk voor krachtpatsers in de sportschool, maar voor iedereen. “If you don’t meet your daily protein needs, your body will pull from reserves such as your muscles and limit unessential uses such as hair and nail quality.” Probeer daarom bij elke maaltijd een proteïnebron toe te voegen.

Waar zitten eiwitten in: vlees, eieren, zuivel, zaden en noten, bonen.

4. Biotine

We kennen biotine natuurlijk al als supplement voor gezond haar, maar wist je dat jouw huid er ook baat bij heeft? Een te veel aan biotine plas je overigens gewoon uit. “The good news about biotin supplementation is that it has not been shown to have any side effects, even at very high levels,” vertelt huidarts Sarah Jamison in een artikel van Well+Good.

Waar zit biotine in: zoete aardappel, eieren (en dan vooral het eigeel), bananen, noten en zaden. Er zijn ook verschillende supplementen met biotine.

5. Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren helpen niet alleen om cholesterol te verlagen, maar zorgen er ook voor dat jouw huid verzorgd blijft en rode vlekken minder worden. Je kunt gemakkelijk genoeg Omega 3-vetzuren binnenkrijgen als je de onderstaande voedingsmiddelen minstens twee keer per week eet.

Waar zitten Omega 3-vetzuren in: olijfolie, vette vis, avocado’s, noten en zaden.

6. Collageen

Collageen speelt een grote rol in de structuur van je huid, haar, botten en bindweefsel. Een tekort aan collageen kan leiden tot rimpels. Ook kan collageen helpen bij het versterken van je nagels.

Waar zit collageen in: kip, vis en bouillon gemaakt van bottenbouillon (bone broth). Er zijn ook collageen-supplementen te koop.

Dit merk je als je huid een tekort aan collageen heeft

7. Water

Last but not least staat ook water in dit rijtje. Genoeg water drinken kan wonderen doen voor je huid. Veel onderzoeken tonen aan dat als je niet genoeg water drinkt, je huid grauw en dof kan worden. Dat kan je dus voorkomen door gewoon wat vaker je waterglas te vullen. Appeltje eitje.

Stay hydrated: 6 tekenen die erop wijzen dat je te weinig water drinkt