Redactie
Redactie Love & Seks 17 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Is seks met je ex wel verstandig? Dit zijn de voor- en nadelen volgens experts

Seks met je ex; het is spannend en vertrouwd tegelijkertijd. Zeker als je wat drankjes op hebt is het heel verleidelijk om met je oude lover het bed in te duiken, soms tegen beter weten in. Ach, ‘af en toe moet het kunnen’ denken we dan. Maar kan het wel? Dit zijn volgens experts de voor- en nadelen ervan.

Seks is top, daar zijn we het allemaal over eens, toch? Zeker als je een leuke (bed)partner hebt om het mee te doen. Maar dan hebben we nog het beruchte ‘seks met je ex’ en daarmee komen we in een grijs gebied. Een ex is niet voor niets je ex, maar dat betekent niet altijd dat jouw Vjay op slot blijft voor diegene.

De voor- en nadelen van seks met je ex volgens experts

Een beetje rondscharrelen met iemand waar je ooit een relatie – of iets wat daarop lijkt – mee had, maakt dingen nogal vaag. Toch kan het ook voor een aantal goede dingen zorgen, maar dat ligt enorm aan jullie situatie.

De voordelen

De seks zelf is natuurlijk al een voordeel, maar daarnaast zijn er nog een paar mogelijke voordelen.

1. Hi, friends with benefits

Als jullie nog steeds vrienden zijn en er oké meer zijn om af en toe seks te hebben, dan heb jij je zojuist in de friends with benefits-positie gewerkt. Good for you, want deze persoon weet precies wat jij wil tussen de lakens.

“This can help each of you to have a sexual partner you know and trust, especially if you’re not ready to start a new relationship” zegt sex-expert Rhoda Lipscomb hierover.

Lees ook: Is je ex vreemdgegaan? Dit wil je weten over een tweede kans geven

2. Het is een afsluiting

“One last hurrah could seal the deal” volgens psycholoog Dara Bushman. Niets mis met een intens en gepassioneerde vrijpartij, zeker niet als het voor beide afsluiting biedt. Zie het als het einde van een festival: nog één keer vuurwerk en dan is het klaar.

3. Je vertrouwt diegene

De eerste keer dat iemand je naakt ziet is toch een beetje spannend, laten we eerlijk zijn. Gelukkig heb je hier tijdens de seks met je ex geen last van, deze persoon heeft jou al ontelbaar keren naakt gezien. Daarnaast vertrouw jij die persoon met jezelf en dat is veel waard.

De nadelen

Oh boy, seks met je ex heeft ook behoorlijk wat nadelen. Spijt van een nachtelijke escapade met een ex? Dat komt waarschijnlijk door de volgende dingen.

1. Het maak dingen op z’n zachtst gezegd nogal raar

Als de band tussen jullie niet per se geweldig is, dan maakt zo’n eenmalige vrijpartij het zeker niet beter. Helemaal als er bij één van de twee nog gevoelens zijn is dit een heel – wij herhalen HEEL – slecht idee. Je begint dan weer van vooraf aan en daar wordt niemand bij van.

Lees ook: Wil je weer een relatie aangaan met je ex? Stel elkaar eerst deze 9 vragen

2. Iemand krijgt weer gevoelens

Misschien dachten jullie totaal over elkaar heen te zijn, maar ontwikkelen er bij één van de twee nu weer gevoelens.

3. Het maakt over de break-up heenkomen moeilijker

Oude wonden moet je niet openhalen, dit geldt ook voor seks met je ex. Misschien was je hartstikke goed op weg om over je ex heen te komen en dan gooit zo’n vrijpartij roet in het eten.

De conclusie van het verhaal

Uiteindelijk moet je natuurlijk doen waar je zelf zin in hebtZit je in tweestrijd? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste, alcohol. Met wat drank is het stukken verleidelijker om met je ex de lakens te delen. Als je dronken al twijfelt, doe het dan niet. Ten tweede, zijn jullie beide oké met de break-up? Zo niet, voorkom dan dat één van de twee verdriet heeft en hou die broek aan.

Zijn beide oké met een ouderwetse vrijpartij? Ga er dan voor en heb vooral geen spijt.