Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Love & Seks 11 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

De voordelen van single zijn: zes redenen waarom vrijgezel zijn juist zo fijn is

Ben jij op dit moment single en heb je het idee dat je iets mist omdat je geen relatie hebt? Dan zul je de term ‘Happy Single’ misschien ook niet helemaal begrijpen. Maar single zijn is helemaal zo slecht nog niet en wij maken je daar graag een stukje bewuster van.

Zes voordelen van single zijn.

Bewust single zijn

Misschien krijg je weleens de vraag: ”waarom heb je eigenlijk geen relatie?” Of ”Neem je niemand mee met kerst?” Vaak stellen mensen deze vragen zonder dat zij zich er echt bewust van zijn dat eigenlijk niemand op deze vragen zit te wachten. Single zijn is voor veel mensen namelijk ook een bewuste keuze. Je hoeft met niemand rekening te houden en je hebt meer tijd voor jezelf, je hobby’s, je carrière en je vrienden en familie. Ook kan het zijn dat je simpelweg niet op deze vragen zit te wachten omdat je juist wel verlangt naar een relatie, maar je gewoon nog niet de juiste hebt gevonden. Toch is singel zijn helemaal zo slecht nog niet, dus benadrukken wij even de voordelen van de single lifestyle.

Relaties kosten geld

Alle leuke dingen kosten geld. Om je relatie leuk te houden zul je dan ook leuke dingen moeten doen samen. Je pakt regelmatig een terrasje, gaat naar de bioscoop, gaat samen uiteten of een dagje shoppen. Ja reken maar uit, als je elke week wat leuks wilt doen met je lover kan dit aardig duur worden. Natuurlijk kun je het net zo gek maken als je het zelf wilt, maar van alleen maar op de bank zitten en niets ondernemen word je relatie er ook niet beter op.

Geen consequenties

Cliché maar waar: hoe lekker is het om met niemand rekening te hoeven houden? Als je wilt, kun je alles met iedereen doen, zonder enige vorm van consequenties. Dit hoeft niet te betekenen dat je elk weekend met iemand anders moet gaan zoenen in de club. Het kan ook gewoon om een beetje flirten of appen gaan. Daarnaast hoef jij je aan niemand te verantwoorden waar je uithangt en met wie je omgaat. Het niet te hoeven verantwoorden, geldt ook op het gebied van dingen ondernemen. Wil jij bijvoorbeeld in je eentje gaan backpacken? Wie houd je nog tegen? Doordat je dus geen rekening hoeft te houden met een vriend of vriendin heb je lekker veel vrijheid en dat kan heel fijn zijn.

Controle over je eigen geluk

Uit onderzoek blijkt dat singles meer psychologische ontwikkelingen doormaken waardoor ze meer groeien. Je leert de waarde van vrijheid kennen, je eigen keuzes maken en je bent verantwoordelijk voor je eigen keuzes en acties. Wanneer je in een relatie zit kan een tegenslag voor je partner of de gemoedstoestand van je partner best wel invloed hebben op jouw welzijn. Volgens psycholoog Russel Thacheray ontwikkelen mensen die hun eigen keuzes maken en niet beïnvloed worden een ‘innerlijke kracht’. Jouw leven is compleet en een partner kan dit eventueel aanvullen, maar zorgt niet voor jouw geluk. Op deze manier heb je dus enigszins controle over je eigen geluk.

Betere vriendschappen

Leuke dingen doen met je lover kost (naast geld) ook gewoon veel tijd. Hierdoor hou je minder tijd voor jezelf over en zul je je vrienden misschien ook wel wat minder vaak zien. Natuurlijk blijf je tijd in je vriendschappen investeren. Maar je single vriendinnen hebben nou eenmaal meer tijd en zullen elkaar ook zien als jij een keer niet kan omdat je met je lover hebt afgesproken. Wanneer je single bent zal je waarschijnlijk ook merken dat je je hart vaak lucht bij je vriendinnen. Wanneer jij een relatie krijgt zal dit misschien wat minder worden omdat je meer met je lover deelt. Hartstikke logisch, maar hierdoor kun je misschien merken dat je vriendschappen iets minder diep zijn dan voorheen. Al hoeft dit niet in alle gevallen zo te zijn!

Een relatie vraagt veel van jezelf

Een serieuze relatie vraagt veel van jezelf. Als je single bent heb je meer tijd voor jezelf en kun je je soms wat makkelijker even egoïstisch gedragen. Je kunt je emoties opzijschuiven of negeren, terwijl dit in een relatie wat moeilijker gaat. In een relatie zul je wel open moeten communiceren over hoe jij je voelt en waar je behoefte aan hebt. Je zult over je emoties moeten praten en dat kan soms best confronterend en lastig zijn.

Singles hebben vaak een rijker social leven

Een Amerikaans onderzoek wees uit dat singles meer contact hebben met andere mensen. Singles gaan er vaker op uit en zijn betrokken bij hun omgeving en buurt. Ze ontmoeten makkelijker nieuwe mensen en staan eerder open voor nieuwe ervaringen. Mensen die vrijgezel zijn hebben vaak meer tijd en energie om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe relaties op te bouwen. Single zijn betekent dus alles behalve eenzaam zijn.

Waarom mensen die vroeger altijd afkeken het later ver schoppen