Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love & Seks 23 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

Waarom zoenen zoveel intiemer is dan seks

Kun jij je eerste zoen nog herinneren? En de eerste keer dat je seks had met een jongen? Of het nou een geweldige zoen was of niet, een geweldige vrijpartij of ongemakkelijk, het zijn herinneringen die in je geheugen gegrift staan. Maar hoe zit dat met iedere zoen en iedere vrijpartij die daarna volgde? Waarschijnlijk kun je niet meer alles herinneren. Misschien ook wel. Misschien heb zelfs wel een lijst bijgehouden. Maar wat als je de vraag stelt aan je vriendinnen wat zij intiemer vinden, een zoen of seks? Wat zouden ze dan antwoorden?

Misschien ben jij zelf geneigd om direct ‘seks’ te antwoorden. Maar is dat wel echt zo? Graaf eens terug in je gedachtes. Hoeveel zoenen kun jij je nog herinneren? Het gevoel wat je erbij had? Hoe de aanloop was, het moment dat jullie lippen elkaar raakten, hoe de connectie tussen jullie versterkte in een split second. En van hoeveel vrijpartijen kun je datzelfde voor je geest halen?

Als je er echt bij stil staat kom je misschien wel tot de conclusie dat zoenen intiemer is dan seks. Natuurlijk heb je die allesverslindende seks met je geliefde waarbij je de hele film opnieuw kunt afspelen in je hoofd. Maar er is een grote kans dat jij meer zoenen voor de geest kunt halen dan vrijpartijen uit het verleden.

Seks vindt in eerste instantie niet altijd plaats uit liefde. Soms ga je wel eens mee met die lekkere gast uit de kroeg, of die knappert die in de bar op het strand werkt waar jij op vakantie bent. Jullie hebben seks. Het is fijn, of niet. En daarmee is de kous afgedaan. Maar als diezelfde gast je mee had genomen naar de branding, waar de zon onderging, en je daar passioneel had gezoend, was je het nooit meer vergeten.

Tijdens de seks kunnen we onszelf verschuilen. We zouden het zoenen zelfs achterwege kunnen laten. En er zijn genoeg standjes te bedenken waar je helemaal niet eens naar hem hoeft te kijken. Je kan aan iemand anders denken, jezelf afsluiten. En nee, dit is niet de bedoeling, maar het gebeurt. Maar als je iemand zoent, dan stel je jezelf helemaal open en bloot aan een persoon.

Je bouwt een spanning op met elkaar, en daarna kom je zo ontzettend dichtbij iemand. Je haalt opeens samen adem, je proeft hem en alles wat hij jou geeft, en je kruipt langzaam maar zeker in zijn hart. Jullie staan daar tegen elkaar aan, je kijkt elkaar, diep in elkaars ogen en je ziet zijn ziel. Dat gebeurt allemaal in het moment waarop jullie steeds dichterbij komen en de connectie zoeken die jullie voor altijd bij zal staan.

Er is iets met een zoen wat ons in vuur en vlam kan zetten. Waarbij gevoel uitzetten onmogelijk is. Waarbij je het gevoel van een ander niet buiten kunt sluiten. Of het nou een langzame zoen is, een hartstochtelijke zoen, een geile zoen of een allesverslindende ruige zoen, het doet wat met jou. Het moment dat ie jou vastpakt, en jou naar zich toe trekt. Heerlijk.

Ga maar na, het fijnste moment met hem is als je samen naakt tegen elkaar aan ligt, als hij je in je armen neemt en je zoent met alles wat hij je kan geven. Het moment dat jullie de intimiteit zoeken en samen één worden. Seks zonder zoenen is seks zonder ziel. Het is juist de seks in combinatie met zijn kussen, die jou naar gigantische hoogtes brengt. Dat zijn de momenten die je je herinnert. Niet de momenten waarop jij in doggy style genomen werd.

En daarom lieve mensen, wees ook selectief met wie je zoent. Want in iedere zoen zit een stukje van jou. Van jou als persoon, van alles wat jij geven kan. En dat weggeven is heel waardevol. Wees selectief met wie je intimiteit zoekt, en zorg dat diegene ook zo over jou denkt. Want die eerste kus is de basis van alles wat er volgen gaat. En misschien wel van een grootse liefde.