Redactie
Redactie Life 17 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

22 uitspraken die je alleen kent als je uit het oosten komt

Als meisje uit Twente had ik geen flauw idee dat het voor Amsterdammers heel gek was als je zei dat je iets in de Otto ging gooien. Of dat je niet goed te pas was. Ja, wij gekke oosterlingen houden er een vreemde woordenschat op na. Deze uitspraken ken je alleen als je ook uit het oosten komt.

Uitspraken uit het oosten

Kom jij uit het oosten? Of heb je daar lang gewoond? Dan komen deze 22 uitspraken je vast en zeker bekend voor.

1. Sloerig in ‘n rakkert

Je hebt een avondje doorgehaald of je voelt je ‘mwoah’. Als je je sloerig voelt dan ben je gewoon niet zo lekker. Maar wat je precies hebt, dat weet je eigenlijk ook niet. Je bent gewoon sloerig. Niet te verwarren met sloerie.

2. Brommers kiek’n

Inmiddels is het een uitspraak die al in vele delen van Nederland bekend is geworden. Je gaat dus niet écht naar brommers kijken wanneer een jongen dit vraagt. De boerenvent is je namelijk gewoon aan het versieren en probeert je mee te lokken naar de fietsenstalling, waar geheid ook wat mooie brommers staan.

3. De koekjes zijn slof

Nee, de koek is niet veranderd in een slof. De koekjes zijn slof en daarom niet meer te vreten. In het Nederlands beter bekend als: de koekjes zijn oud of zacht.

4. Hee hef de knol’n op

Hij heeft de knollen op. Nee, je eet geen bloembollen en nee je eet ook geen heel paard. Het betekent dat iemand heel erg moe is.

5. Ik ben niet goed te pas

Wanneer je dit zegt buiten het oosten, kijken mensen je vaak raar aan. Heb je een been gebroken? Mankeert er iets aan je benen? Nee, als iemand zegt dat ie niet goed te pas is, voelt ie zich gewoon niet lekker.

6. Onmeunig

Onmeunig lekker. Je kent het woord misschien van de lekkere salades van Johma, oet Twente. Onmeunig wordt gebruikt om een zin te versterken. Als het onmeunig lekker is, dan is iets mega lekker.

7. Kattenbak

Voor jou is geen plek meer, ga maar in de kattenbak. Waar het woord vandaan komt is een raadsel, want de kattenbak is gewoon een kofferbak van de auto. Misschien stoppen wij oosterlingen er graag katten in.

8. Doe het raam even ‘los’

Het raam is niet kapot, het raam moet juist open wanneer iemand dit zegt. In plaats van iets dat open is, zoals een winkel of een raam, zeggen wij in het oosten ‘los’.

9. Dat pak melk is kapot

Je zult denken dat er een gat in het pak melk zit. Niets is minder waar. Het betekent dat het over de datum is. Wegflikkeren dus.

10. Gooi het even in de Otto. Of in de ton.

Ik kreeg een hartverzakking toen ik hoorde dat de Otto alleen in het oosten een bekend fenomeen is. De rest van Nederland zegt namelijk gewoon Kliko of container. Otto is toch veel leuker? Triest detail: de Otto zal verdwijnen.

11. Steek me de gek niet aan joh

Als iemand je de gek aan steekt, neemt degene je in de maling.

12. We pakken de paling in

Zo, het is mooi geweest. Je bent er klaar mee. Oftwel: je gaat naar huis. Dan pakken we lekker de paling in. Best gek.

13. De keet

Niet helemaal een woord uit het oosten misschien, maar wel een zeer bekende plek waar je naartoe kunt gaan. Een keet is een soort van café in een schuur of caravan, meestal bij iemand thuis, waar vrienden in het weekend bij elkaar komen. Er wordt bier gedronken, muziek gedraaid en gechilld op oude banken. Keet ‘t oma was een keet waar ik vroeger wel eens kwam. Je raadt het al, een schuur bij een oma in de achtertuin.

14. De vloer pikt

Rustig maar, er steken geen pikken uit de vloer. Als iemand uit het oosten roept dat iets pikt, dan bedoelt degene gewoon dat iets plakkerig is.

15. Hij heeft een dikke glip in z’n kop

Ai, dan stroomt er waarschijnlijk behoorlijk wat bloed uit. Een glip in je kop is namelijk een diepe snee die zeker gehecht moet worden.

16. Pff, dat doe je gewoon extra

Om gek van te worden, die mensen die dat gewoon extra doen. Ze doen namelijk iets expres.

17. Ik doe er niets op uit

Beter bekend als: ergens niet op in gaan.

18. Sjikker

Als je sjikker bent, dan heb je heel wat wijntjes achter de kiezen. Want dan ben je gewoon aangeschoten. Sjikker klinkt een stuk leuker toch?

19. Het hangt er met de benen uit

Jezus, je kunt je kont niet keren joh. Het hangt er met de benen uit. Oftewel: het is er enorm druk.

20. Geluk in ‘n tuk

Tuk = broekzak. Geluk in ‘n tuk = gelukkig nieuwjaar. Niet dat dit onder de jeugd nog veel wordt gebruikt, we weten wel wat het is.

21. Maak aan, gek

Hey, aanmaken jij. Niet het vuurtje aansteken en ook niet iemand die je beveelt om verkering te nemen. ALs iemand moet aanmaken betekent dat dat ie moet opschieten.

22. Poar neem’n

Heb je probleem’n? Poar neem’n. Een welbekende, mega grappige Facebookpagina die Tukkers enorm waarderen.

Lees ook: Aha: Dit is waarom je accent heftiger wordt als je dronken bent