Emma Toussain
Emma Toussain Lichaam 19 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

5 Dingen die iedere vrouw moet weten over vaginale schimmelinfecties

Jeuk, een brandering gevoel (ja, daar beneden) en wittige afscheiding.. ‘t zijn de meest voorkomende symptomen waaraan je een vaginale schimmelinfectie kunt herkennen. Ook kan je pijn ervaren tijdens het plassen of tijdens de seks. Kortom: het is oncomfortabel. Maak je geen zorgen, het komt heel vaak voor. Volgens onderzoek door Womens Health hebben veel vrouwen hebben er last van, maar dit betekent niet dat je er niks aan hoeft te doen. Herken je deze symptomen? Laat je dan even checken door de huisarts.

Niks om je voor te schamen.

Schimmelinfectie

In je vagina leven nou eenmaal veel bacteriën en schimmels en dat hoort ook zo. Deze schimmels leven daar samen in een natuurlijk evenwicht. Maar soms wordt dit evenwicht verstoord en dan kunnen er vervelende klachten ontstaan. Als schimmels te snel groeien dan resulteert dit vaak in een ontsteking. Je kunt je voorstellen.. dat doet pijn.

Toch bestaan er een aantal misverstanden over schimmelinfecties en het is belangrijk om te weten hoe ‘t nou eigenlijk zit. Dus dat vertellen we je!

1. Seks is niet de oorzaak

Seks zelf veroorzaakt geen schimmelinfectie. Het is dan ook geen SOA, hoewel seksueel actieve vrouwen er over het algemeen wel meer last van hebben. Schimmel kan door seks worden uitgewisseld maar het aantal schimmelinfecties wordt niet beïnvloed door het aantal bedpartners.

2. Schimmelinfecties zijn niet besmettelijk

Ze worden getriggerd door een disbalans van de natuurlijke bacteriën in de vagina. Je kunt ze niet oplopen door contact met iemand met zo’n infectie. Hoewel een schimmelinfectie dus niet als een SOA worden gezien, kan je partner wel met een jeukerig gevoel achterblijven na onbeschermde seks.

3. Je kunt het -helaas- niet voorkomen

Zeep zonder parfum zou volgens verhalen moeten helpen en ook zou je moeten oppassen met strakke kleding en katoenen ondergoed moeten dragen om een schimmelinfectie te voorkomen. Toch is er eigenlijk weinig wat je kunt doen om het te voorkomen. Sommige vrouwen zijn hier vatbaarder voor dan anderen. Je vagina te veel en grondig wassen helpt ook niet.. dat zorgt er ook voor dat de balans verstoord wordt.

4. Ze zijn makkelijk te behandelen

Schimmelinfecties zijn gelukkig makkelijk te behandelen. Er zijn verschillende middeltjes die je zowel oraal of via de vagina kunt inbrengen. Daarnaast zijn er verschillende crèmes en pillen die kunnen werken. Deze producten zijn te vinden bij de drogist maar je kunt natuurlijk altijd even langs de huisarts. Kan hij of zij meteen even checken hoe ‘t eruit ziet.

5. Smeer niet met ‘homemade’ zalfjes (zoals yoghurt)

Yoghurt en probiotica gaan je niet helpen een schimmelinfectie te voorkomen. Wel helpt het sommige vrouwen de infectie te verminderen door minder suikers en koolhydraten te eten.

7 verrassende dingen waar jouw vagina allergisch voor kan zijn