Anne Schwaighofer
Anne Schwaighofer Gezondheid 6 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

5 feitjes over de vagina (wat we allemaal doen maar) waarmee je moet stoppen

Dat je je eigen lichaam goed kent, dat is zó belangrijk. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Maar alles wat je leest op internet of hoort van je vrienden/familie is niet altijd waar. Op het internet staat namelijk ook een heleboel onzin. Om erachter te komen wat nu wél waar is, hebben we het bij een expert nagevraagd. Dit zijn 5 feitjes over de vagina.

Er zijn veel dingen in die je waarschijnlijk zelf doet, maar vanaf nu kan je daar beter mee stoppen.

5 feitjes vagina – die je fout doet

Let dus goed op, hier kan je van leren.

1. Gebruik niet té veel producten voor je vagina

Waarschijnlijk gebruik je een hoop producten om je vagina schoon te maken. Maar misschien doe je dat wel té goed. Dokter Dr. Lauren Demosthenes zegt dat je lichaam namelijk een natuurlijk schoonmaakmiddel aanmaakt om je vageegee schoon te maken. Als resultaat heb je af en toe last van witte afscheiden. Je hoeft dus eigenlijk niets extra’s te doen om je vagina schoon te maken.

Je kunt zelfs infecties krijgen als je de natuurlijke stoffen wegwast. Laat die extra producten dus liever links liggen. Was je vagina gewoon met warm water en je eigen vingers.

2. Negeer jeuk, geur of gekke afscheiding niet

Hoewel sommige afscheiding of jeuk normaal is, moet je wel altijd opletten. Als het namelijk meer is dan ‘normaal’ moet je wel even een afspraak maken bij de huisarts. Dit zijn namelijk ook aanwijzingen dat er zeggen dat er iets mis is. Blijf er dus niet over zwijgen, maar onderneem actie.

3. Weet wat er normaal is wat niet

Weet wat je normaal vind aan je vagina en wat niet. Op deze manier weet je namelijk zo snel mogelijk als er wel iets mis is. Veel dingen van je lichaam zijn namelijk volkomen normaal – als je dit weet, dan raak je dus veel minder in paniek en weet je wat je moet doen.

De dokter vertelt, bekijk jezelf dus in de spiegel en leer zoveel mogelijk van jezelf.

4. Er zijn veel makkelijk verkrijgbare behandelingen, die niet altijd een goed idee zijn

Bij de drogist kan je veel behandelingen krijgen als je problemen hebt met je vagina. Toch is dat niet altijd de beste oplossing. Vaak weet je namelijk helemaal niet waar je probleem vandaan komt en kan je dus niet goed bepalen welke behandeling je nodig hebt. Dit belangrijkste tip is dan, om gewoon naar de dokter te gaan. Hoewel we best snappen dat dit spannend is, maar ja de huisarts weet het beste wat er nodig is voor je lichaam.

Sommige vaginale problemen kunnen niet behandelt worden met producten van de drogist. Hiervoor heb je echt de dokter nodig.

5. Vraag advies als je het niet weet

Dit is iets wat we niet graag doen. Geen idee waarom, maar dit is gewoon zo – we praten niet graag over ons lichaam met anderen. Toch willen we je oproepen om dit wel te doen als je denkt dat er iets mis is. Er is niets waar je je voor moet schamen. Vraag dus alles wat je wilt, het liefst aan iemand die er iets vanaf weet, zoals bijvoorbeeld een huisarts.

Lees ook: Vagina talk! Er zijn vijf verschillende soorten vagina’s en wij hebben ze voor je op een rij gezet