Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Love & Seks 1 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

5 mythes over het seksueel genot van de vrouw – kende jij ze al?

Bij de seksuele voorlichting die wij hebben gehad, ging het vooral over de ‘gevaren’ van seks. Denk aan het oplopen soa’s of een onverwachte zwangerschap. In plaats daarvan hadden wij wel meer willen weten over seksueel genot en mannen vast ook. Toch is het voor mannen vaak wat makkelijker om dit uit te vogelen. Vrouwen ondergaan vaak een lange zoektocht en dan is het nog steeds niet altijd een makkelijk. Ook bestaan er heel veel mythes over dit genot (vooral over dat van de vrouw) en we gaan ze even met je bespreken.

Laten we uitzoeken wat waar is en wat niet.

Vrouwelijk genot

Er zijn mensen die denken dat er een orgasmekloof is ontstaan doordat de focus op vrouwelijk genot zo klein is. Uit een onderzoek is gebleken dat onder meer dan 50.000 volwassenen 95% van de heteroseksuele mannen aangaf dat ze gewoonlijk of altijd een orgasme krijgen tijdens seks. Homo- en biseksuele mannen hadden ook een hoog percentage namelijk 89% en 88%. Vrouwen hebben een duidelijk lager percentage. Heteroseksuele vrouwen gaven aan slechts 65% van de tijd een orgasme te krijgen.

Dit zijn mythes over vrouwelijk genot, die we wat beter gaan uitleggen zodat jij jezelf en mannen jou lichaam beter begrijpen.

Mythe 1: Vrouwen krijgen vaak een orgasme door penetratie

Dit is zeker niet waar! Uit onderzoek blijkt zelfs dat maar 4 procent van de vrouwen een orgasme kregen van penetratie. Misschien wist je dit al (of ervaar je dit zelf ook zo) maar het is dus helemaal niet gek als jij niet klaarkomt door penetratie. De meeste vrouwen hebben stimulatie van hun clitoris nodig om klaar te komen.

Dit wordt in films, porno of media veel te weinig benadrukt. Hier lijkt het altijd alsof iedere vrouw klaarkomt na een paar heupstoten of dat er verwacht wordt dat de seks ‘over’ is als de man is klaargekomen. Dat we dit denken ligt niet helemaal aan ons, maar het gebrek aan een goede seksuele voorlichting. Wees dus niet bang om duidelijk te maken aan je (bed)partner wat je fijn vindt. Of dat nu met behulp van handen, speelgoed of orale seks is. Neem ook je tijd om dit uit te vogelen!

Mythe 2: Seksspeeltjes kunnen je seksleven beschadigen

Sommige mensen denken dat seksspeeltjes hun seksleven op de lange termijn zouden kunnen verpesten. Dit is gelukkig niet waar. Het is volkomen gezond om seksspeeltjes alleen of met een (bed)partner te gebruiken. Studies tonen namelijk ook aan dat vrouwen die vibrators gebruiken betere seksuele ervaringen hebben. Het vervangt niks, het verbetert de ervaring alleen. Dus hup, pak die Satisfyer Pro er maar bij. Niks om je voor te schamen.

Mythe 3: Andere mensen hebben meer seks dan jij

Mensen noemen de normale hoeveelheid seks vaak ‘drie keer per week’. We weten niet helemaal waar dit vandaan komt, maar het blijkt dat de meeste mensen minder vaak seks hebben dan dat. Geloof ons dat er niet zoiets bestaat als een ‘normale’ hoeveelheid seks en de hoeveelheid van de seks die jij hebt niet bepaalt of je een gezond of gelukkig seksleven hebt. Communiceer met je partner en doe wat voor jou en je relatie werkt. Dat is het allerbelangrijkste. Ook gaat dit vaak met ups en downs.

Mythe 4: De clitoris is ongeveer zo groot als een erwt

De meeste mensen denken dat de clitoris een klein bultje is ter grootte van een erwt. Dit is alleen het zichtbare deel, en het is slechts het topje van de ijsberg. De gehele clitoris is ongeveer 16 mm en wordt bij opwinding net zoals een penis ook een stukje groter.

Mythe 5: De G-spot is dé manier om een geweldig orgasme te krijgen

Het blijkt dus dat je kan stoppen met zoeken naar die G-spot. De G-spot komt namelijk uit een paper uit 1950 van onderzoeker Ernst Gräfenberg. Hierin beschrijft hij een ‘erotische zone’ in de voorwand van de vagina. Het blijkt dat onderzoekers deze hele G-spot nog nooit gevonden hebben.

De G-spot bestaat dus waarschijnlijk helemaal niet, maar dat zegt niet dat stimulatie van dit deel van de vagina voor sommige vrouwen niet voor vrouwelijk genot kan zorgen.

Samen slapen met je vent is enorm goed voor je