Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Nieuws 31 okt 2015
Leestijd: 4 minuten

6 dingen die zoveel intiemer zijn dan seks ooit zal zijn

Seksen met je scharrel/lover/boyfriend is heerlijk. Het is namelijk niet zomaar iets. Je geeft iets van je lichaam aan de ander. En dat is een intiem moment. Maar er zijn dingen die nog veel intiemer zijn dan seks ooit zal kunnen zijn. We hebben het al vaker gezegd. Seks kan ook heel afstandelijk zijn. In de meeste gevallen is dat niet zo. Maar bij seks heb je de mogelijkheid om je af te sluiten, een andere rol te spelen, en zelfs oneindig naar de muur, plafond of het kussen te staren zonder elkaar aan te kijken. Zonder echt connectie te zoeken.

Seks kun je hebben om het lekkere gevoel dat het jou bezorgt. En daardoor is seks niet altijd intiem. Ook al ben je naakt. Als je het woord intimiteit opzoekt is de betekenis als volgt:

in·tiem (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

  1. innig; vertrouwelijk: een intiem gesprek; intieme vrienden
  2. gezellig, knus

En onder deze beschrijving kun je seks niet altijd indelen. Wat wel? De volgende fijne dingen:

1. Oneindig knuffelen

Als jij in zijn armen ligt, voelt het alsof je op het veiligste plekje op aarde bent. Hij heeft jouw dicht bij zijn hart. Je voelt zijn warmte, hoort zijn hartslag en je beweegt zachtjes op het ritme van zijn ademhaling. Hij voelt zich jouw beschermer. Een moment samen, dicht tegen elkaar aan is gewoon ontzettend fijn.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat knuffelen je relatie versterkt. Volgens de onderzoekers zegt knuffelen ‘ik hou van je’, maar dan zonder woorden. Of ‘ik weet hoe je je voelt’ en ‘ik ben bij je’. Soms zegt een knuffel wat je onmogelijk met woorden kan overbrengen.

2. Samen slapen, samen wakker worden

Heel zwart wit gezien kun je na de seks direct weg gaan. Je bent naakt geweest, maar daarna kleed je je netjes weer aan en verdwijn je in de nacht. Als je echter samen gaat slapen zul je intieme momenten delen. Allereerst de nacht. Maar voor de nacht begint, sta je samen in de badkamer, zie je elkaar naakt zonder dat je bovenop elkaar zit, en krijg je opeens een kijkje in de gewoontes van de ander.

En dan het moment dat jullie wakker worden, dat is het moment waarop je elkaar in alle naaktheid ziet. Daglicht, jij hebt geen make-up op, en je ontwaakt samen uit de nacht. Daarna komt het ontbijtje, een goed gesprek, en als je geluk hebt een heerlijke mellow vrijpartij waarbij je hem aankijkt met het slaap nog in je ogen.

3. Durven uit te komen voor je gevoel voor de ander

Doodeng, en daardoor gelijk ongelooflijk intiem. Gevoel is iets wat alleen jij kan voelen. Het zit in jou. En om dat tegen een ander hardop te zeggen is vaak heftig en beangstigend. Stel je voor dat hij niet hetzelfde voelt. Of dat hij er anders over denkt. Of niet reageert zoals gehoopt.

Maar meestal is dit niet het geval. En voelt het daarna juist als een opluchting. Het is fijn om je gevoel eindelijk te delen. En ook al schieten woorden vaak te kort, you did it.

4. Ieder plekje masseren

Of je het nou bij hem doet, of hij bij jou, je ligt daar naakt. En hij raakt ieder plekje aan. Jullie zijn teder naar elkaar toe, en ontdekken iedere millimeter van elkaars lichaam. Je brengt die ander in een bepaalde zone van rust en ontspanning. En om dat gevoel te krijgen dien je iemand volledig te vertrouwen.

Je kijkt, je raakt aan, en je bouwt samen een band op.

5. Niet alleen het bed delen, maar ook je hart, vertrouwen en je vriendschap

Het is makkelijk om je seksuele behoeftes te bevredigen bij iemand. Maar het is veel en veel intiemer als je je hart durft open te stellen en iemand naar binnen durft te laten. Als je iemand durft te vertrouwen, met al het risico om gekwetst te worden.

Het is intiemer dan wat dan ook om een vriendschap met je lover op te bouwen. Iemand die er voor je is, die je voor jou laat zorgen in moeilijke tijden, waarbij je jezelf kunt zijn, en waar je alles mee deelt. Ook geheimen die nooit uit mogen komen.

Het is zoveel meer dan alleen op elkaar liggen in bed. Het is jezelf laten zien voor wie jij bent, liefde geven aan een ander, en dat vervolgens ook terugkrijgen. Dat is intimiteit.

6. Innig zoenen

En ook zoenen is véél intiemer dan seks. Ben je benieuwd waarom? Klik op de foto en lees waarom