Britta van Aggele
Britta van Aggele Gezondheid 29 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Na 7+ uur slapen nog moe? Deze 7 soorten rust heb je nodig om écht tot rust te komen

Misschien komt het je maar al te goed voor: je hebt 7 of 8 uur geslapen in de nacht, maar wordt ‘s ochtends opnieuw wakker alsof je geen oog hebt dichtgedaan. Helaas hebben we dit allemaal wel eens meegemaakt, maar wist je al dat de oplossing voor dit probleem niet alleen met slapen te maken heeft?

Er zijn namelijk 7 verschillende soorten rust die je nodig hebt om écht tot rust te komen. Wij leggen je uit hoe dit zit.

7 soorten rust

Net als jij liggen ook wij elke avond in bed om uit te rusten. De ene avond langer dan de ander, maar iedereen heeft slaap nodig om opnieuw op te laden. Toch zijn er steeds meer mensen die zich na het slapen nog steeds moe voelen. Dit is volgens de nieuwe informatie die wij gevonden hebben niet zo gek, want er zijn blijkbaar 7 verschillende soorten rust die je allemaal nodig hebt om je écht uitgerust te voelen.

Zo hebben we niet alleen slaap (fysieke rust), maar ook mentale rust, sociale rust, spirituele rust, zintuiglijke rust, emotionele rust en creatieve rust nodig. Wij nemen ze allemaal met je door!

Huilen van het lachen: dit zijn de grappigste tweets over B&B Vol Liefde

1. Fysieke rust

Er bestaan twee soorten fysieke rust. Dat zijn passieve en actieve rust. Bij passief moet je denken aan het slapen van meer dan 7 per nacht en het doen van powernaps. Bij actief moet je denken aan het strekken van je lichaam, het nemen van een massage of het doen van yoga. Deze activiteiten helpen direct de bloedsomloop en flexibiliteit van je lichaam te verbeteren.

2. Mentale rust

Een tekort aan mentale rust wordt vaak veroorzaakt door overbelasting van denken. De volgende dingen zijn daarom verstandig om te doen als je meer mentale rust nodig hebt. Schrijf bijvoorbeeld je taken of gedachtes op als ze maar in je hoofd blijven ronddwalen en neem tijdens het werken om de twee uur even een korte pauze.

3. Sociale rust

Het is goed om stil te staan bij de relaties die je hebt met andere mensen. Geven deze je energie of zuigen sommige mensen je juist leeg? Als we het hebben over het krijgen van sociale rust moet je meer tijd gaan doorbrengen met mensen waar je energie van krijgt en juist minder tijd doorbrengen met mensen die je energie stelen. Daarnaast is het ook ontzettend belangrijk om tijd voor jou alleen in te plannen.

4. Spirituele rust

Spirituele rust is het vermogen om een diep gevoel van verbondenheid, liefde, acceptatie en doel te voelen. Om dit te voelen moet je je bezighouden met iets dat groter is dan jezelf. Dit kan je doen door bidden, meditatie of gemeenschap betrokken activiteiten aan je routine toe te voegen.

De Scandinavian sleep method zorgt ervoor dat jij en jouw partner als een blok in slaap vallen

5. Zintuiglijke rust

Het vijfde type rust wat we nodig hebben is zintuigelijke rust. Felle lichten, schermen en achtergrondgeluiden kunnen ervoor zorgen dat onze zintuigen overweldigd raken. Dit kan je tegengaan door bijvoorbeeld midden op de dag één minuut je ogen te sluiten. Maar ook het minder gebruiken van je schermen kan erg helpen om meer zintuigelijke rust te krijgen. Neem bijvoorbeeld een break van social media of zet je notificaties uit.

6. Emotionele rust

Als jij emotionele rust nodig hebt betekent dit dat je de tijd en ruimte nodig hebt om je gevoelens vrij te uiten. Probeer te zijn wie jij bent en eerlijk te zijn tegen anderen. Je hoeft niet constant in de smaak te vallen! Daarnaast kan het ook ontzettend fijn zijn om met een professioneel iemand in gesprek te gaan om je emoties een plek te geven.

7. Creatieve rust

De zevende en laatste rust die je nodig hebt is creatieve rust. Dit betekent dat je schoonheid in welke vorm dan ook moet waarderen. Geniet bijvoorbeeld van een zonsopgang of zonsondergang of ga wandelen in de natuur. Maar ook het bezoeken van een museum of kunstfestival kan je creatieve rust geven. En vergeet vooral niet het lezen van boeken, het luisteren naar je favoriete muziek en het kijken van documentaires.

Benieuwd naar welke vorm(en) van rust jij nodig hebt? Doe hier de test!

Pieker jij veel als je in bed ligt? Zo stop je die gedachtes