Emma Toussain
Emma Toussain Gezondheid 16 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Pieker jij veel als je in bed ligt? Zo stop je die gedachtes

In de drukke wereld waarin we leven, is het niet ongewoon om ‘s avonds in bed te liggen en je gedachten te laten afdwalen naar zorgen, angsten en piekergedachten. Het kan moeilijk zijn om tot rust te komen en een goede nachtrust te krijgen wanneer je hoofd vol zit met stress. Maar maak je geen zorgen! We helpen je een handje op weg om minder te piekeren en een ontspannen nachtrust te krijgen. We zijn geen experts, maar delen graag wat voor ons helpt.

Creëer een routine

Een regelmatige bedtijdroutine helpt je lichaam en geest voor te bereiden op de slaap. Probeer elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en sta op hetzelfde tijdstip op, zelfs in het weekend. Door een routine te volgen, geef je je lichaam een duidelijk signaal dat het tijd is om te ontspannen en tot rust te komen.

Schrijf je zorgen op

Voordat je naar bed gaat, neem even de tijd om je gedachten op papier te zetten. Schrijf op waar je je zorgen over maakt, wat je dwarszit of waar je aan denkt. Door ze op te schrijven, geef je jezelf toestemming om ze los te laten, omdat je weet dat je ze de volgende dag kunt oppakken. Dit kan helpen om je geest te bevrijden van negatieve gedachten en je in staat te stellen om te ontspannen. Helpt echt, geloof ons maar.

Gebruik ontspanningstechnieken

Probeer verschillende ontspanningstechnieken om je geest tot rust te brengen. Ademhalingsoefeningen, meditatie, progressieve spierontspanning en yoga kunnen allemaal helpen om stress te verminderen en je gedachten te kalmeren. Vind een techniek die voor jou werkt en neem de tijd om deze toe te passen voordat je gaat slapen. Je kunt ook apps downloaden om je te helpen hiermee.

Beperk schermgebruik voor het slapengaan

Het blauwe licht dat door elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en laptops wordt uitgestraald, kan je slaap verstoren en je gedachten stimuleren. Probeer minstens een uur voordat je naar bed gaat je schermgebruik te beperken. Lees in plaats daarvan een boek, luister naar rustgevende muziek of neem een warm bad. Maar mocht je apps gebruiken voor meditatie bijvoorbeeld, dan is dit misschien niet zo handig.

Maak je slaapkamer een rustgevende omgeving

Zorg ervoor dat je slaapkamer een rustgevende en comfortabele plek is. Vermijd rommel en creëer een opgeruimde omgeving. Investeer in een comfortabel matras en kussen, en zorg voor een aangename kamertemperatuur en verduisteringsgordijnen. Door je omgeving te optimaliseren, kun je je gemakkelijker ontspannen en piekergedachten verminderen.

10 dingen die succesvolle vrouwen elke ochtend doen vóór negen uur