Kim van der Blom
Kim van der Blom Love & Seks 9 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn 9 red flags die erop wijzen dat je in een toxic relatie zit

Het is vaak heel lastig om red flags te zien binnen een relatie, zeker als je hier middenin zit. Het kan zijn dat de relatie er in het algemeen top uitziet, maar dat jij je door dingen die je partner zegt of doet slecht voelt. Zit je in een toxic relatie?

Toch is het soms lastig om dit te zien, zeker als je blind bent van liefde.

Red flags herkennen in een toxic relatie

Het is erg lastig om een toxic relatie te herkennen, wij hebben negen signalen op een rijtje gezet waaraan je dit kan herkennen.

1. Dingen die je partner zegt maken je onzeker

Het maakt niet uit waarover, maar je partner moet je niet onzeker maken. Of dit nu gaat over je gewicht of over iets wat je leuk vindt. Je partner mag natuurlijk kritiek hebben, maar je mag je hierdoor niet onzeker over voelen. Geeft je partner onnadenkend commentaar over wat je eet en dat je minder moet eten, niet oke!

2. Je partner doet alleen dingen met je als het hun uitkomt

Mag je alleen maar langskomen als jullie het hebben afgesproken en mag je niet zo maar langskomen. Je partner moet er voor je kunnen zijn, ook al is het niet vooraf gepland. Dat is zeker een red flag voor een toxic relatie.

3. Je partner maakt grappen over jouw dromen

Niemand mag jou vertellen dat iets niet mag of niet mogelijk is. Je mag zo groot dromen als wil en je partner moet je hierin steunen. Je partner moet zeker niet zeggen dat iets niet kan of dat jij het niet kan. Dus, dream big!

4. Als je iets doet dreigt jouw partner om het uit te maken

Dreigen om het uit te maken, is een effectieve manier om er voor te zorgen dat je iets niet meer gaat doen. Maar is zeker geen goede manier. Het is namelijk erg stressvol voor jou en wat nou als je het per ongeluk nog een keertje doet? Er hoeft maar een dingetje te gebeuren en je partner is er klaar mee? Dat is zeker een red flag voor een toxic relatie.

5. Je partner ziet jouw eigenschappen niet als de beste eigenschappen

Iedereen heeft zo’n eigenschap die jou jou maken. Je moet hier dan ook zeker niet onzeker door voelen. Je partner moet deze eigenschappen juist leuk vinden of ze in ieder geval accepteren. En zeker niet je hier slecht over laten voelen.

6. Er wordt niet naar je geluisterd

Communicatie is erg belangrijk in een relatie. Luisteren is daar een heel belangrijk onderdeel van. Luistert je partner niet naar je ideeën of wanneer je je slecht voelt? Communicatie is key!

7. Je wordt niet serieus genomen

Je partner kleineert dingen waar je mee zit. Je voelt dat je gevoelens er niet toe doen en dat je partner vindt dat je overdrijft. Ook dit is zeker een red flag voor een toxic relatie. Je moet je emoties kunnen uiten bij je partner.

8. Je partner steekt geen moeite in je

Houdt je partner zich totaal niet bezig met jou en heeft hij alleen oog voor wat hij leuk vindt. Dat kan wel eens een teken zijn voor een toxic relatie. In een relatie moeite doen voor elkaar is juist heel belangrijk.

9. Je voelt je niet als prioriteit

Vrienden, ouders, huisdier, staat alles boven jou? Voel je je geen prioriteit? Ben je teleurgesteld dat plannen last minute worden gecanceld, maar is dat volgens je partner minder belangrijk. Ook dit kan een red flag zijn voor een toxic relatie.

Twijfel je nog of je in een toxic relatie zit? Doe dan hier de quiz!

Twijfel je of je in een toxic relatie zit? Doe de quiz