Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Lichaam 28 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Zo kom je voor eens en altijd van de acne op je billen af

Iedereen heeft weleens last van onzuiverheden, maar op de ene plek zijn ze nou net even iets vervelender dan op de andere plek. Als jij last heb van acne op je bibs, dan baal je daar waarschijnlijk van. Al is het niks om je voor te schamen.

Toch zochten wij uit hoe kont acne ontstaat, hoe we het kunnen behandelen en voorkomen. Zo ben jij voor eens en altijd af van die vervelende puistjes op je bibs.

De oorzaak van kont acne

Omdat we de neiging hebben veel aandacht aan puistjes op ons gezicht te besteden, vergeten we soms dat je ook onzuiverheden op andere plekken van je lichaam bestaan. Overal waar je poriën hebt, kun je last krijgen van puistjes, dus ook je billen zijn vatbaar.

Volgens dermatoloog Jessie Cheung ontstaan puistjes door olie en dode huid dat vast kom te zitten in je poriën. Dit leidt tot ontstekingen en een overmatige groei van bacteriën. Daarnaast is stress is een belangrijke factor dat puistjes kan veroorzaken. Zweet, vuil- en niet-ademende materialen van kleding spelen ook een grote rol.

Is het wel echt acne?

De kans is groot dat als je acne op je billen hebt, je ook op andere lichaamsdelen acne hebt, zoals je armen. Als de onzuiverheden alleen bij je kont voorkomen is het waarschijnlijk geen acne. Het kan dan gaan om veel voorkomende huidaandoeningen, bijvoorbeeld hot tub-folliculitis. Dit zijn vaak rode pusbuiltjes die jeuken en is een type van acne dat wordt veroorzaakt door specifieke bacteriën die groeien in warme, vochtige omgevingen. Dit kan ook optreden wanneer zweet, vuil en olie zich ophopen na een training. Een andere huidaandoening waarmee je in verwarring kan zijn is keratosis pilaris. Hierbij krijg je kleine rode bultjes die worden veroorzaakt doordat je huid te veel keratine produceert, wat je haarzakjes blokkeert en irritatie veroorzaakt.

Behandelen

Als je eenmaal zeker weet dat je last hebt van acne op je kont (je huisarts kan je hierbij helpen), kun je dit gaan behandelen. De behandeling is niet heel anders dan bij acne, ergens anders op je lichaam. Begin met het vervangen van je doucheproducten en kies voor producten die ingrediënten bevatten die gericht zijn op het stimuleren van huidcelvernieuwing. Producten met benzoylperoxide, salicylzuur, glycolzuur en retinol worden door dermatoloog Nkem Ugonabo aangeraden. Deze producten maken de huid glad en ontstoppen de poriën. Zalfjes met deze ingrediënten erin kunnen ook werken. Je moet dit echter wel goed laten intrekken voordat je weer kleding aantrekt dus kun je de zalf het beste ‘s avonds opsmeren.

Dermatologen raden aan om geduldig en consistent te zijn bij het behandelen van de acne. Met de producten die je bij de drogist kan halen kan het tot zes weken of langer duren voordat het weg is. Dit komt doordat je kont langzamer geneest dan je gezicht, omdat je kleding draagt dat voor wrijving en irritatie zorgt. Als de vrij verkrijgbare producten niet werken, is het tijd om naar een dermatoloog te gaan. Een dermatoloog zal volgens Nkem Ugonabo sterkere ingrediënten voorschrijven, zoals actuele clindamycinecrème. Dit is een antibioticum dat helpt de bacteriën af te weren. Als het toch blijkt dat folliculitis het probleem veroorzaakt, zal de dermatoloog waarschijnlijk een antischimmelmedicijn voorschrijven.

Voorkomen

Als die vervelende acne op je billen dan eindelijk weg is, wil je dit natuurlijk zo houden. Gelukkig zijn er een aantal manieren hoe je kont acne kunt voorkomen. Zo is het een must om je bezwete kleding na het sporten gelijk uit te trekken en te gaan douchen. Als er niet direct een douche in de buurt is na het sporten kun je je lichaam ook schoonmaken met babydoekjes. Hierna is het niet de bedoeling dat je opnieuw je joggingbroek aantrekt. Ook al lijkt die schoon, het kan nog steeds onzichtbare bacteriën bevatten. Ook als jij dagelijks in een sportlegging rondloopt is dit een no go voor je kont acne. Deze leggings trekken vuil en dode huidcellen aan, ook als je niet zweet. Probeer daarom te gaan voor luchtige stoffen van katoen en stoffen die wrijving en irritatie op je billen voorkomen. Daarnaast blijft beweging belangrijk. Tijdens een werk of studiedagje zit jij waarschijnlijk aan je bureaustoel vastgeplakt en dat is nou juist wat je niet moet doen. Geef je kont even pauze en ga bewegen, zorg dat je minstens één keer per uur opstaat en een stukje loopt om de wrijving te verminderen.

Tot slot, is het belangrijk dat wanneer de puistjes op je kont zijn genezen, je de acne-bestrijdende lichaamsproducten wel blijft gebruiken. Je kunt hier wel iets mee verminderen, maar zorg ervoor dat je het minstens een of twee keer per week blijft gebruiken om te voorkomen dat de acne op je bibs terugkomt.

Struggle jij met acne? Begin met ‘oplossen’ van binnenuit – dit wil je juist wél eten