Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Food 21 jul 2015
Leestijd: 3 minuten

Ai, verbrand door de zon? Dan kun je het beste deze 12 dingen eten

Wij kunnen ons goed voorstellen dat je met deze warmte heerlijk de zon hebt opgezocht, je jezelf niet goed hebt ingesmeerd en je nu een rode huid hebt. Auw, een verbrande huid is nooit fijn. Maar wij hopen je leed een beetje te verzachten… En hoe kan dit nou beter dan met eten? De volgende twaalf etenswaren helpen namelijk jouw verbrande huid te verzachten en eventueel voor een volgende keer te voorkomen. Waarom speciaal deze etenswaren zo goed zijn om te eten? De antioxidanten in het eten komen, zodra deze geraakt worden door zonnestralen, omhoog naar je huidoppervlakte waarna ze je huid beschermen. Eigenlijk een soort natuurlijke zonnebrand. Zomer, eten en zonnen? A match made in heaven dachten wij zo.

1. Aardappels

En dan voornamelijk de zoete aardappel. Deze bevat namelijk veel vitamine C en beta-caroteen. Dit laatste zorgt voor een goede huid, waardoor deze je beter kan beschermen tegen de zon. En laat je nou net van zoete aardappel heerlijke frietjes kunnen maken. Yes.

2. Havermout

Havermout bevat het antioxidant, avenanthramiden, wat in geen ander voedsel zit. Dit antioxidant beschermt de huid en heeft een kalmerende werking. Ook is het perfect om als masker te gebruiken op je verbrande huid.

3. Aardbeien

Naast de grote berg vitamine C die aardbeien bevatten, hebben ze ook nog eens een natuurlijke zonwerende werking. Fijn dat zo’n klein stukje fruit zó lekker kan zijn en ook nog eens heel gezond is.

4. Komkommer

Waar komkommer eigenlijk al niet goed voor is. Komkommer bestaat voor het grootste gedeelte uit water waardoor je huid goed gehydrateerd blijft. Ook is komkommer heerlijk verzachtend en verkoelend voor je huid.

5. Tomaat

Tomaat is echt een topper, het zit namelijk vol met antioxidanten. Antioxidanten die jouw huid extreem goed beschermen tegen UV stralen.

6. Watermeloen

Net als tomaat, bevat watermeloen ook veel antioxidanten. Ook zit het nog eens vol met water, waardoor je huid gehydrateerd blijft.

7. Everything green

Als het groen is en het een blad-vorm heeft, dan is het waarschijnlijk erg goed voor je. Spinazie en sla bevatten ook veel antioxidanten en zijn ook nog eens perfect als lekkere frisse salade.

8. Chocolade

Woehoe, nóg meer bewijs dat chocola goed voor ons is. Pure chocolade zorgt (geloof het of niet) voor een huid zonder oneffenheden en het beschermt tegen de straling van de zon.

9. Wortels

Samen met zoete aardappels, zijn wortels een perfecte natuurlijke zonnebrand. Wortels bevatten veel vitamine A, wat de huid helpt beschermen tegen zonlicht. Pas alleen op dat je niet te veel wortels eet, je huid kan er namelijk écht oranje van worden. Of is orange the new..?

10. Granaatappel

Een waar superfood is granaatappel, het bevat namelijk enorm veel antioxidanten en heeft een ontstekingsremmende werking. Mix de pitjes heerlijk door je yoghurt, heerlijk verfrissend én beschermend tegen de zon.

11. Karnemelk

Naast eten, kan ook drinken dienen als een natuurlijke zonnebrand. Karnemelk is een goed drankje tegen uitdroging. De pH-waarde van karnemelk is lager dan bij gewone melk, waardoor het goed helpt tegen een zonverbrande huid.

12. Groene thee

Groene thee is een goed middeltje tegen houdveroudering en het maakt je meer resistent voor ultraviolet straling. Ook bevat de thee antioxidanten waardoor het helpt tegen een verbrande huid.

Proost, eet smakelijk en geniet van het mooie weer. En vergeet niet een factor te gebruiken, dit eten helpt niet om verbranden tegen te gaan.