Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Gezondheid 18 jul 2015
Leestijd: 2 minuten

Geweldige schoonheden die we te danken hebben aan Moeder Natuur

Hoe je aan die mooie blauwe ogen komt? Niet zomaar kunnen we je verklappen. Bepaalde prachtige menselijke kenmerken hebben we te danken aan gekke mutaties. Je had namelijk vast ook niet verwacht dat je sproetjes voortkomen uit een mutatie, of wel?

Heterochromie

Heterochromie staat voor de mutatie dat sommige mensen zijn geboren met meerdere kleuren ogen. Bijvoorbeeld blauw met een klein beetje bruin of groen met gele stipjes. Het is niet alleen een relatief zeldzame mutatie, het staat ook nog eens prachtig. Er zijn drie soorten mutaties:

Complete heterochromie (het ene oog bruin, het andere oog blauw)
Sectorale heterochromie (je ogen zijn voornamelijk één kleur maar bevatten een klein beetje van een andere kleur op willekeurige plekken)
Centrale heterochromie (je ogen zijn één kleur maar hebben rondom de pupil een andere kleur)

Een dubbele rij wimpers

Je wist het misschien niet, maar sommige mensen worden geboren met een dubbele rij wimpers. Over mazzel gesproken. Deze mutatie komt voort uit een overschrijvingsfout op het zestiende chromosoom, genaamd distichiasis. Super mooi, zou je denken. Echter is het zo dat deze tweede rij zich plaatst ín je waterlijn, wat dus alles behalve prettig is. Hmm.. Misschien toch niet de aller beste mutatie om te hebben.

Rood haar

Als je geboren bent met rood haar, bevat je twee verschillende kopieën van het MC1R gen op elk van je zestiende chromosomen. Deze mutatie zorgt voor sproetjes, een huid met weinig pigmentatie en rood haar. Roodharigen staan overigens niét op uitsterven. Mocht je die roddel ergens hebben opgepikt.

Blauwe ogen

Jup, blauwe ogen zijn ook een mutatie. Maar ze zijn natuurlijk niet bepaald zeldzaam. Blauwe ogen zijn op zichzelf geen kleur, maar eigenlijk een tekort aan kleur. Een klein beetje meer pigment zorgt voor groene ogen en bruine ogen bevatten in zijn geheel pigment. Het gen dat verantwoordelijk is blauwe ogen heet OCA2. Het gen heeft invloed op onze melanine, wat in grote mate voorkomt in bruine ogen. Op een bepaald moment muteerde het gen zodat het niet langer melanine kon aanmaken. En voilà, geboren waren de blauwe ogen.

Geen verstandskiezen

Sommige mensen worden zonder verstandskiezen geboren. The lucky bastards.. 35% van de populatie hoeft zich nooit druk te maken om die vreemd liggende ellendelingen. Niemand heeft alleen een verklaring voor het feit dat sommige mensen ze wel krijgen en anderen niet.