Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 30 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Oh wow: voor déze 9 dingen kan je vagina allergisch zijn

Roodheid, zwelling, jeuk, vreemd geurtje: het kunnen allemaal symptomen zijn van een allergische reactie down under. En dát kan weer veroorzaakt worden door een paar verrassende zaken. Van vies ondergoed en skinny jeans tot parfum en gekke voorwerpen.

Voor deze 9 dingen kan je vagina allergisch zijn.

Allergische reactie vagina

Van bepaald eten dat je eet tot verschillende kledingstukken die je draagt, er zijn heel wat verrassende dingen waardoor je een allergische reactie bij je vagina kan krijgen. En da’s niet fijn. Daarom kan je beter weten wát die dingen zijn, zodat je eventueel aanpassingen kunt doen. Komt-ie:

1. Vies ondergoed

We weten heus wel dat je dagelijks je ondergoed moet verschonen, óók je badkleding. Het dragen van vies ondergoed zorgt er namelijk voor dat zweet, vuil en bacteriën dicht op je huid blijven zitten. Het resultaat? Een verhoogde kans op genitale irritatie en infecties. En dat willen we niet.

2. Wassen met zeep

Hopelijk hoeven we het niet meer te vertellen, maar je hoeft je vagina echt niet te wassen met zeep. Een vaginale douche klinkt misschien fris en dé oplossing tegen onaangename luchtjes, maar doet meer kwaad dan goed. Door te wassen met zeep verwijder je ook alle goede bacteriën in je vagina (die het gezond houden) en verstoor je het natuurlijk evenwicht van bacteriën in je vajayjay. Dát zorgt er weer voor dat het gevoeliger wordt voor een allergische reactie.

3. Parfum

Deodorant in je broek spuiten? Of parfum? Doe maar niet. Het is niet nodig om te zorgen dat je vagina zoet gaat ruiken. De ingrediënten die in zulke geuren zitten kan namelijk voor behoorlijk veel irritatie zorgen!

4. Bepaalde voorwerpen

Tampons, de menstruatiecup, vingers en penissen: in principe zouden deze voorwerpen niet moeten zorgen voor een allergische reactie – al is het wel héél belangrijk dat ze schoon zijn. Vreemde voorwerpen zoals een komkommer kan je beter links laten liggen. We hoeven je vast niet te vertellen waarom (hint: kijk naar de titel).

5. Suiker

Fan van snoep en frisdrank met prik? Lekker, maar niet goed voor je vajayjay. Het is namelijk bewezen dat geraffineerde suiker in snoep en koolzuurhoudende dranken slechte bacteriën bevatten die het evenwicht tussen bacteriën in je lichaam kunnen verstoren.

6. Skinny jeans

Skinny jeans of strakke biker shorts zijn natuurlijk heel fashionable, maar als je dit elke dag draagt, kan het voor de nodige wrijving en irritatie zorgen. Geef dat gebied liever de ruimte om te ademen (zodat er geen ophoping van zweet en bacteriën ontstaat).

7. Sperma

Breaking news: je kan allergisch zijn voor sperma. Je kan het merken aan ernstige jeuk en zwelling zodra je in contact bent geweest met sperma. Herkenbaar? Tijd om naar de dokter te gaan.

8. Condooms

En voor wie denkt dat condooms dan dé oplossing zijn: think again. Daar kan je namelijk óók allergisch voor zijn. Vooral als ze gemaakt zijn van latex – waar toch wel de meeste condooms van zijn gemaakt. Er bestaan ook latexvrije variaties. Goed om te weten: een allergie voor condooms is wel redelijk zeldzaam.

9. Vajazzling

Vajazzling is een manier om je vagina te versieren (ja, echt). Het schijnt een trend te zijn – die wij overigens even hebben gemist – maar voor je het besluit te doen, is het belangrijk om te weten dat de lijm die gebruikt wordt kan zorgen voor een allergische reactie. Kies liever voor een tanddiamant, is ook weer helemaal in.