Yasmine Esser
Yasmine Esser Love & Seks 6 mei 2016
Leestijd: 3 minuten

Als je last hebt van fomo in je relatie

Is dit het nu? Het is een vraag die je soms angstvallig wilt wegstoppen. Want het is eng. Maar hij spookt toch telkens weer door je hoofd. Je hebt een relatie, maar je hebt het gevoel dat je wat mist. Het single leven, die ene Tinderswipe die je hebt gemist, maar die misschien wel de ware is. Misschien mis je passie. Je voelt je onrustig. Je hebt fomo, oftewel: fear of missing out. Je twijfelt. Je twijfelt omdat je het soms zo zeker weet. Als je ’s ochtends naast hem wakker wordt. Als je er aan denkt hoe goed jullie het kunnen vinden samen. Als hij je in zijn armen neemt. Als je denkt aan tijd doorbrengen met je lief. Je wilt samen zijn.

Maar ’s avonds denk je soms dat jullie uit elkaar zijn gedreven. Dat de kloof niet meer te overbruggen is. Dat jullie wel samen willen zijn, maar er niet veel moeite voor willen doen. Dat jullie veel ruzie maken. Of over sommige dingen zo totaal anders denken.

Maar bovenal denk je: is dit het nu? Je houdt van hem. Dat is niet waar je aan twijfelt. Maar wel of hij de liefde van je leven is. Of je de rest van je leven nooit meer met iemand anders wilt zijn. In bed. Of hand in hand lopend.

Je denkt dat er misschien wel iemand rondloopt waar je het óók leuk mee kunt hebben. Zonder die meningsverschillen. Je denkt dat er iemand is waarmee je hetere nachten hebt. Zwoelere dagen en waarbij je meer siddert van verlangen.

Je bent bang nooit meer echte passie te voelen in het leven. En waarom zou je dat nu al afzweren, nu je nog zo jong bent? Maar anderzijds: waarom zou je de liefde afzweren?

Misschien kom je wel nooit meer iemand tegen, dat denk je ook. Misschien is het in iedere relatie ‘werken’ en ‘vechten’ en nooit perfect. Misschien bestaat de ware wel helemaal niet. Maar misschien bestaat ‘ie wel en loop je hem nu mis.

Fomo

Misschien heb je bindingsangst of verlatingsangst, maar je hebt in ieder geval last van fomo, fear of missing out. Je bent bang dat het gras ergens anders groener is. En bovenal ben je als de dood om de verkeerde keuze te maken. Als je blijft zal je altijd het knagende gevoel houden dat er meer is. En als je hem verlaat ben je bang dat hij het wel was. Dat er niemand anders komt die jou zo gelukkig kan laten voelen en niemand waarbij je meer jezelf kunt zijn dan bij hem.

Vraag je af waar de angst om iets te missen vandaan komt

Ligt het aan je relatie, ligt het aan je lover of is het iets in jezelf. Misschien ben je uit evenwicht door stress op je werk, problemen in je familie, iemand in je omgeving die ziek is.

Misschien komt het door alle super kleffe en intens gelukkige stellen die je ziet op Facebook. Misschien komt het door sprookjes en Hollywoodfilms die nooit verder kijken dan ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’.

Vraag jezelf af hoeveel je van hem houdt

Zie je een leven voor je zonder je lover? Vind je het fijn om bij hem te zijn? Kijk je er naar uit om samen dingen te doen? Of vind je het juist heerlijk als hij er niet is? Wil je liever je eigen gang gaan? Vond je het eigenlijk veel leuker om single te zijn? Als je denkt over toekomstplannen met hem, wordt je dan blij? Zie je jezelf oud worden met hem? Geloof je nog in jullie als een koppel? Geloof je in jullie liefde?

Vergelijk jezelf niet met anderen

Iedereen doet op Facebook of Instagram alsof haar relatie de beste ooit is. Dat wil jij ook. En je denkt dat er betere relaties zijn.

Misschien. Misschien niet. Kijk niet om je heen, maar naar jezelf. Vraag je niet af wat andere mensen over jullie denken, maar hoe jij naar jullie en naar jouw lover kijkt. Als je goed kijkt en luistert naar je hart, dan weet je alle antwoorden.

LEES OOK: Als je het single-leven wilt, maar ook samen wilt zijn