Audrey Garot
Audrey Garot Life 21 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Asking for a friend: ‘Mijn vriendin wilt bij hetzelfde bedrijf werken als ik, maar dat wil ik niet. Wat nu?’

We maken het allemaal wel eens mee: van de één op de andere dag zit er ineens een prangende vraag in ons hoofd die er maar niet meer uit gaat. Je denkt er de hele dag aan, maar je durft het aan niemand te vragen. Beautify to the rescue. Aan ons kan je al je ongemakkelijke en rare vragen stellen en wij zullen ‘m voor jou beantwoorden.

We’re just asking for a friend.

Asking for a friend: ‘Mijn vriendin wilt bij hetzelfde bedrijf werken als ik, maar dat wil ik niet, wat nu?’

In deze rubriek stelt iedere week een lezeres van Beautify een awkward vraag, omdat ze de vraag aan niemand anders durven te stellen, of kunnen stellen. Want hoe vervelend is het als je bij niemand terecht kan?! Daarom zijn wij de grote zus die jij nodig hebt.

Vandaag behandelen we de vraag van Julia*: “Als bijbaantje werk ik bij een kledingwinkel en ik zit daar echt op mijn plek. Mijn collega’s zijn leuk en ook kan ik misschien doorgroeien naar een hogere functie. Nu wilt een vriendin van mij daar ook werken, terwijl ik daar eigenlijk niet zo op zit te wachten. Als zij het namelijk niet zo goed oppakt, word ik er op aangekeken. Wat raden jullie mij aan om te doen?”

Onze tips

Hi girl, wat een moeilijke situatie! Ik snap heel goed dat je werk en privé liever gescheiden wilt houden, vooral als er nog doorgroeimogelijkheden voor jou zijn. Ook hoeft het samenwerken met vrienden niet per se altijd goed te verlopen. Het kan namelijk ook voorkomen dat jullie ergens een meningsverschil over krijgen op de werkvloer en dat dit zorgt voor wat scheurtjes in jullie vriendschap. Probeer dit ook uit te leggen aan jouw vriendin en vertel dat je bang bent dat (als zij bij jou komt werken) dit ten koste gaat van jullie vriendschap. Grote kans dat zij ook niet jullie vriendschap op het spel wilt zetten.

En het is moeilijk, maar vertel haar dat, hoe lief je haar ook vindt, je liever wilt dat ze ergens anders gaat werken. Het is in het begin super lastig om dit te vertellen, maar als ze uiteindelijk toch wel bij jou komt werken, kan je dit niet meer terugdraaien. Je kan natuurlijk wel voorstellen om samen opzoek te gaan naar een leuk bijbaantje en om haar te helpen met het solliciteren. Grote kans dat ze dat ook goed vindt! Succes, girl!

*De naam van Julia is gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

6 signalen dat je een vriendschap ontgroeid bent