Soraya Vergouts
Soraya Vergouts Relaties 21 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Vrienden zijn met je ex een goed idee? 3 punten om over na te denken

Een break-up is een van de moeilijkste ervaringen om mee te maken. Het is een periode vol verdriet, verwarring en eenzaamheid. Er zijn mensen die de keuze maken om vrienden te blijven met hun ex na hun relatie, want ja, je hebt nou eenmaal een tijdlang je leven gedeeld met diegene. In sommige gevallen is dit geen goed plan, maar misschien kan het bij jou geen kwaad.

Hier een paar tips om de juiste keuze te maken.

Is vrienden zijn met je ex wel slim?

Om jouw lover te zien veranderen in een ex is best wel een verdrietige periode. Je bent niet alleen je vriendje of vriendinnetje kwijt, maar ook je beste vriend. Iemand waarmee jij bijzondere momenten hebt meegemaakt, iemand die jij als geen ander kent. Het is bijna niet voor te stellen hoe dit allemaal in één klap kan veranderen. Tóch denk je achteraf (als jullie on good terms zijn afgelopen) dat het best een goed idee is om vrienden te blijven met je ex. Maar hoe zal dat uitpakken? Hoe kun je hier het beste mee omgaan? Hier zijn drie tips om erachter te komen of jullie wel vrienden kunnen blijven.

1. Probeer te achterhalen waarom je vrienden wilt zijn

Het lijkt soms wel de beste keuze om vrienden te blijven, maar wil je écht vrienden zijn met diegene óf ben je bang om definitief geen contact meer te hebben met deze persoon? Het kan ook zo zijn dat je denkt dat er misschien nog een kans is om samen terug te komen. Met deze intenties zal de vriendschap niet lang in stand blijven. Denk eerst goed na over jouw ware intenties. Als je denkt dat jouw ex het beste in jou naar boven haalt en een positieve inbreng heeft op jouw leven, dan zou het misschien wel de moeite waard zijn om vrienden te blijven, maar doe het niet om de verkeerde redenen.

2. Geef elkaar wat ruimte voordat je aan de vriendschap begint

Voordat je deze vriendschap aangaat, geef elkaar als individueel de tijd om de break-up te beseffen, emoties te verwerken en om jezelf terug te vinden. Dat is een hele belangrijke stap na een break-up. Volgens onderzoek is bewezen dat er een bepaalde tijd nodig is om over een heartbreak heen te komen. Dit is namelijk negen maanden. Genoeg tijd om erover na te denken of je bevriend wilt zijn met je ex of dat het beter is om elkaar met rust te laten.

3. Zal jaloezie in de weg staan van jullie vriendschap?

Het laatste onderwerp waar je goed over moet nadenken is jaloezie. Een vrij lastig onderwerp. Stel je voor, jullie zijn nu bevriend en jouw ex heeft een nieuwe lover gevonden. Word je dan jaloers? Ga je ook aangeven dat je jaloers bent? Het is belangrijk om te weten waar de jaloezie vandaan komt. Vaak kun je jaloers worden doordat je nog erg gehecht bent aan je ex. Het is dus aan jou of je met eventuele jaloezie kunt omgaan binnen jullie vriendschap. Zet voor jezelf grenzen. Wanneer jaloezie de overhand neemt in de vriendschap, is het toch écht tijd om elkaar los te laten. Als jaloezie geen probleem zal zijn voor jou, dan zou die vriendschap misschien toch wel kunnen uitwerken.

Genoeg dingen om over na te denken. Ga rustig al deze stappen na en misschien bloeit er wel een mooie vriendschap uit. Of niet, dat kan natuurlijk ook. You do you.

Ben jij benieuwd hoe sterk de band tussen jou en je bestie is? Doe de quiz