Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Seks 16 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Aha! Zó lang duurt het volgens experts om over een break-up heen te komen

Een breakup meemaken is nooit leuk. Dat intens verdrietig gevoel, waardoor je het idee krijgt dat je je nooit meer gelukkig zal gaan voelen. Nou, één ding is zeker: da’s niet waar. Maar hoelang het precies duurt om over een break-up heen te komen, is een raadsel.

Tot nu. Een onderzoek zegt namelijk precies hoelang het duurt.

Over een break-up heen komen

Goed. Over één ding zijn we het eens: een break-up doet pijn. Sterker nog, de eerste gebroken hart ever, doet oprecht veel meer pijn dan alle andere heartbreaks die gaan volgen.

Allemaal prima natuurlijk, maar wat we écht willen weten: hoelang duurt het voor we weer over die ellende heen komen?

Het onderzoek

We vallen maar meteen met de deur in huis: uit een recent onderzoek kwam naar voren dat het zo’n negen maanden kost om over een break-up heen te komen.

Da’s nog niet alles. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat break-ups al tot drie maanden voor de echte break-up kunnen worden geïdentificeerd. Huh? Je kunt dus je break-up aan zien komen.

Het onderzoek vond grotendeels online plaats. De onderzoekers hielden namelijk posts op Reddit’s forum over mislukte relaties in de gaten. Voor en nadat mensen hun eigen verhalen hadden gedeeld. De conclusie? Mensen werden al voor de break-up plaatsvond, getroffen door de toekomstige breuk. Volg jij het nog?

Veranderend taalgebruik

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie door veranderingen in taalgebruik. Zo zagen ze dat de taal veel persoonlijker werd, mensen gebruikten steeds vaker ‘ik’ in plaats van ‘wij’. Volgens Sarah Seraj (hoofdauteur van het onderzoek) laat het onderzoek goed zien dat deze veranderingen (in de taal) laten zien dat – hoewel ze niet wisten dat een heartbreak op de loer lag – het al hun leven beïnvloedde.

Het onderzoek richtte zich op meer dan 1 miljoen berichten van zo’n 6.8000 gebruikers die een jaar vóór een break-up werden gevolgd, en een jaar nadat ze het nieuws hadden gedeeld over de daadwerkelijke break-up.

Terug naar de kern: het duurt dus zo’n negen maanden voor je over je break-up heen bent. Ook opvallend: uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen die voor een langere periode over hun break-up hadden gepost (op Reddit), de moeilijkste en langste tijd hadden om verder te gaan. Interesting. 

Nog meer over heartbreaks: