Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Beauty en Style 19 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

4 simpele manieren om je beautyroutine meer eco-friendly te maken

Tegenwoordig komt make-up en skincare in toffe verpakkingen, waardoor het niet alleen fijn is om te gebruiken, maar het ook nog eens een feestje is om in je badkamer neer te zetten. Een probleem: die leuke potjes en flesjes kunnen een enorme impact hebben op het milieu. Van plastic verpakkingen tot chemicaliën die je door het riool spoelt: het is hoog tijd om je beautyroutine meer eco-friendly te maken.

En raad eens? Dat hoeft je maar weinig moeite te kosten. Wij zetten vier makkelijke tips op een rij.

Je beautyroutine eco-friendly maken

Onze beautyroutines kunnen een grote impact hebben op het milieu. Dat is een feit. En hoewel je misschien denkt dat jij niet zo’n groot verschil kan maken door goed te kijken naar welke beautyproducten je kiest, is niets minder waar. Een paar simpele veranderingen in je beautyroutine maken al een groot verschil.

Sterker nog, steeds meer beautymerken gaan erin mee: er moet iets veranderen. Van je wattenschijfjes ditchen tot andere creatieve oplossingen: met deze simpele veranderingen maak jij je beautyroutine meer eco-friendly.

1. Solid shampoo en contitioner bars

Not so fun fact: elk jaar worden wereldwijd zo’n tachtig miljard(!!!) flessen shampoo en conditioner weggegooid. Reden genoeg om eens te kijken naar hoe het anders kan. Well, steeds meer merken bieden een andere oplossing aan: solid shampoo en conditioner bars.

Da’s niks meer dan shampoo in de vorm van zeep. En dat klinkt gekker dan het is, het maakt je haar megagoed schoon én is beter voor het milieu. Over dat laatste: shampoo bars worden los verkocht, door bijvoorbeeld Lush en andere merken kiezen voor een kleine verpakking van gerecycled materiaal. Daarnaast wegen ze een stuk minder waardoor het transport ook veel goedkoper is (en minder ruimte inneemt).  Hier vind je onze favoriete bars (voor je haar dan, hè).

2. Weg met gezichtsdoekjes

Face wipes zijn handig, maar niet ideaal. Niet voor de reiniging van je gezicht en niet voor het milieu. Gezichtsdoekjes worden ook nog eens vaak door het toilet gespoeld, wat écht niet de bedoeling is (het zorgt daardoor ook nog eens het meest voor verstoppingen).

Daar komt bij dat face wipes ook niet effectief zijn: het reinigt je huid niet goed genoeg. Waarom zou je het dan willen gebruiken in je beautyroutine? Precies. Een ouderwetse manier die je kan gebruiken is met een warme handdoek of washand je gezicht reinigen, maar je kan ook kiezen voor nieuwe innovaties. De remover pads van Face Halo zijn bijvoorbeeld superhandig. De hightech pads hebben alleen water nodig om je make-up en producten te laten verdwijnen. Het fijne is dat je ze kan wassen en steeds weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Ze kunnen tot wel 500 face wipes vervangen.

3. Refill

Soms is het niet anders: je favoriete product zit nou eenmaal in een niet zo eco-friendly verpakking. Wat je dán kan doen, is gaan voor een product met hervulbare opties. Want denk maar eens na, het is toch echt te zonde als je wéér een nieuwe fles nodig hebt. En niet alleen de buitenkant van een plastic verpakking is vervuilend, kijk maar eens naar de veren die in pompjes zitten of spiegeltjes in make-upverpakkingen.

Hervulbare opties zijn niet alleen ideaal voor je beautyroutine, maar zijn er ook genoeg. Zo heeft Rihanna haar Fenty Skin’s hydra Vizor moisturizer en Overnight recovery gel hervulbaar gemaakt, biedt Rituals hervulbare opties aan en kan je bij L’Occitane navullingen scoren voor douchegels, conditioners, shampoos en nog veel meer. Je favoriete hand- en lichaamszeep van Marie Stella Maris kan je weer bijvullen met een refill.

Maar ook qua make-up bestaan er genoeg refill-opties. NARS, Dior en Chanel hebben navullingen voor hun foundation en poedercompacts. Charlotte Tilbury’s Hot Lips 2 en Hourglass ‘Confession Ultra Slim High Intensity lipstick kan je navullen. Enne, je favoriete geur van Le Labo op? Je krijgt korting wanneer je je fles opnieuw laat vullen.

4. Scheid ook je afval in de badkamer

Het laatste punt is misschien obvious: als je je afval niet scheidt, maakt de switch naar een meer eco-friendly beautyroutine ook weinig uit. Je gooit alle producten immers in dezelfde prullenbak. En zeg eens zelf, in de keuken is het waarschijnlijk (en hopelijk) vanzelfsprekend om je afval te scheiden, maar in de badkamer heb je één prullenbak.

Dat kan je natuurlijk makkelijk oplossen door twee prullenbakken in de badkamer te zetten: een voor restafval en een om te recyclen. Zo handig kan het zijn.