Emma Toussain
Emma Toussain Drankjes 8 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze cocktailrecepten zorgen ervoor dat jij de feestdagen goed doorkomt

Wil jij je familie tijdens kerst graag verrassen met goede cocktailrecepten? En jezelf daar ook een klein beetje mee helpen? Lees dan snel verder, dit zijn hele feestelijke en heerlijke cocktails.

Cranberry Fizz

Als je aan winterse vruchten denkt, denk je toch meteen aan cranberries? Of je het nou kent van de cranberrypaté, als sausje bij je wild of dit jaar in een cocktail. De Cranberry Fizz verrast zeker als lekker aperitiefje.

Ingrediënten
30 ml Bareksten Botanical Gin
20 ml suikersiroop
20 ml citroensap
30 ml cranberrysap
5 cranberries
Champagne

Bereiding
Doe de gin, suikersiroop, cranberry- en citroensap in een shaker met ijs en shake tot alles goed koud is. Geen shaker in huis? Een glazen (weck)pot werkt ook! Strain (zeef) alles in een gekoelde flûte en top af met champagne. Garneer met vijf cranberry’s en/of een takje rozemarijn in het glas.

Winter 75

Ben je in de mood voor een klassieker? Dan is de Winter 75 wel wat voor jou. Een keer geen gin & tonic, maar een gin & bubbels, hoe feestelijk wil je het hebben?

Ingrediënten
25 ml Roku Gin
25 ml citroensap
25 ml honing
Mousserende wijn
Julienne gesneden gember
1 steranijs

Bereiding
Doe de gin, citroensap en honing in een highball-glas en roer tot alle honing is opgelost. Voeg ijs toe en roer nog eens voor dertig seconden. Top af met mousserende wijn en garneer met de gember en steranijs.

French Crèche

Wie van een sterkere cocktail houdt, is hier zeker aan het goede adres. Bartender Nick Vrielink van Fitz’s bar in Amsterdam heeft speciaal voor deze Kerst een cocktail ontwikkeld: de French Crèche.

Ingrediënten
40 ml Noilly Prat Original Dry
10 ml Campari
15 ml Courvoisier
10 ml vlierbloesemlikeur
Takje rozemarijn
Optioneel: mousserende wijn

Bereiding
Doe alle ingrediënten in een hoog glas met ijs en mix alles door te roeren tot de cocktail goed koud is. Wil je je drankje extra feestelijk maken? Top dan af met mousserende wijn. Garneer met een takje rozemarijn.

Passion Fruit Mojito

Sluit de avond af met een Passion Fruit Mojito. Lekker fris en niet te zwaar, zodat je er ook na alle gangen nog plek voor hebt.

Ingrediënten
50 ml Flor de Caña 12yo
30 ml passievruchtpuree
20 ml limoensap
2 tl bruine suiker
Muntblaadjes
Sodawater

Bereiding
Doe de rum, limoensap, suiker, passievruchtpuree en muntblaadjes in een stevig, hoog glas. Muddle/vijzel het geheel en vul het glas met crushed ijs (hallo theedoek en hamer!). Top af met sodawater.

Eierpunch

Ga je dit jaar voor een wat gewaagder drankje, dan is de eierpunch een hele goede match. Het is een Nederlandse twist op de welbekende Engelse eggnog.

Ingrediënten
160 ml Bols Barrel Aged Genever
50 ml advocaat
6 grote eieren
100 gram witte suiker
300 ml melk
150 ml slagroom
Zout
Kaneel

Bereiding
Splits de eieren en klop het eigeel met de suiker zachtjes op. Voeg langzaam de Bols Barrel Aged Genever, advocaat, melk en slagroom toe. Zet het mengsel een uurtje in de koelkast. Klop vervolgens het eiwit met het zout lobbig en meng met de eigeelmix. Schenk alles in een mooie kan en garneer met een snufje kaneel.

Enjoy!

Oeps: deze dingen kan je beter niet eten als je een egale huid wilt