Redactie
Redactie Life 1 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Rowena (23): ‘Ik ben erachter gekomen dat mijn vader al 30 jaar coke snuift’

Verhalen die je liever niet aan de grote klok wil hangen óf aan je eigen vriendinnen wil vertellen, terwijl het wel de hoogste tijd is om je hart te luchten. Say no more. In ‘Confession’ lees je iedere week verhalen en gebeurtenissen die soms herkenbaar zijn, en soms ook niet. Maar een ding hebben wij allemaal gemeen: ieder van ons heeft wel eens iets meegemaakt of gedacht wat je liever niet openlijk uit. Omdat je denkt dat je de enige bent.

Deze week een verhaal van Rowena, die erachter kwam dat haar vader al zo’n 30 jaar coke gebruikte.

Wegens privacy redenen zijn details in dit verhaal veranderd.

Confession: mijn vader gebruikt al 30 jaar coke

“Ik heb altijd enorm naar mijn vader opgekeken, hij heeft een goede baan en daarnaast is hij een vader die er altijd voor mij en mijn zusje is. Hij weet alles perfect te managen ook al werkt hij bijna zestig uur per week. Nu weet ik dat mijn vader dat niet uit zichzelf kan volhouden, hij heeft coke nodig.

Mijn zusje en ik zijn opgegroeid in een heel hecht gezin. Onze ouders zijn niet gescheiden (in tegenstelling tot de ouders van veel van mijn vriendinnen). Toch is hun huwelijk geen sprookje nu ik weet dat mijn vader al dertig jaar lang liegt tegen mijn moeder. Ik ben erachter gekomen dat hij coke gebruikt, maar hij heeft de ballen niet om het mijn moeder te vertellen.

De confrontatie

Mijn vader werkte bijna nooit thuis, meestal was hij op pad voor werkafspraken, dus het was vrij uitzonderlijk dat ik hem die middag thuis achter zijn bureau zag zitten. Mijn vader had op zijn beurt ook niet echt een beeld van mijn rooster, dus waarschijnlijk had hij niet verwacht dat ik maar één college had en dus al heel vroeg thuis kwam die dag.

Toen ik de werkkamer binnen liep zag ik het meteen. Mijn vader lag met zijn hoofd achterover gekanteld op de leuning van zijn bureaustoel en op het bureau zelf zag ik nog wat resten van wit poeder liggen. Hij schrok zich natuurlijk rot toen ik binnen kwam lopen en reageerde superfel met de vraag wat ik hier deed en waarom ik hem besloop. Ik besloop hem helemaal niet. Hij voelde zich overduidelijk betrapt en dat was allerminst mijn schuld.

Ik heb mijn vader er meteen mee geconfronteerd en aan hem gevraagd waar hij mee bezig was. Dat voelde heel raar, want eigenlijk is hij degene die mij terecht zou moeten wijzen op dingen in plaats van andersom. Ik denk dat mijn vader voelde dat hij het aan me moest vertellen. Hij weet dat ik geen klein kind meer ben tegen wie hij de schone schijn op kan houden. Achteraf gezien ben ik heel erg blij dat ik het meteen op de man af heb gevraagd en mijn vader dus ook heeft verteld dat hij al 30 jaar coke gebruikt. Ik voelde de grond onder mijn voeten wegzakken, maar heb de hele middag naar zijn kant van het verhaal geluisterd.

Het begon op zijn werk, hij wilde per se een promotie krijgen en heeft maandenlang lange dagen gemaakt op kantoor. Hij voelde dat hij het niet meer volhield en begin zo nu en dan coke te gebruiken. Toen hij daar eenmaal mee begon merkte hij hoe veel meer hij kon presteren op zijn werk, en dus ook de promotie kreeg.

Aan mijn moeder vertellen

Ik voel heel erg veel medelijden voor mijn vader, maar ik wil niet meegaan in zijn leugens tegenover mijn moeder en zusje. Ik weet dit nu al een paar maanden en wil dat mijn vader het aan mijn moeder vertelt. Hij is haar dat verschuldigd. Als je er bij nadenkt, liegt hij al bijna het hele huwelijk hierover. Dat verdient mijn moeder niet. Toch wil ik niet degene zijn die het vertelt omdat ik weet hoezeer mijn vader me in vertrouwen heeft genomen.

Ik weet zeker dat mijn moeder laaiend zal zijn, misschien zelfs zo laaiend dat ze direct bij hem weggaat. Ik wil dus ook niet degene zijn die hiertussen komt, al heeft mijn vader me nu wel in die positie geplaatst. Maar ik zou heel goed begrijpen als mijn moeder boos is en hier niet mee kan leven, maar ik vind het tegelijkertijd ook heel zielig voor mijn vader. Ik hoop dat er binnenkort een moment komt dat hij de moed heeft om het mijn moeder te vertellen..

Wil je ook je hart luchten of een bijzonder verhaal kwijt? Stuur ons een mailtje via [email protected].