Redactie
Redactie Gezondheid 21 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Elisa (25): ‘Ik heb op mijn twintigste een schaamlipcorrectie laten doen’

Verhalen die je liever niet aan de grote klok wil hangen óf aan je eigen vriendinnen wil vertellen, terwijl het wel de hoogste tijd is om je hart te luchten. Say no more. In ‘Confession’ lees je iedere week verhalen en gebeurtenissen die soms herkenbaar zijn, en soms ook niet. Maar een ding hebben wij allemaal gemeen: ieder van ons heeft wel eens iets meegemaakt of gedacht wat je liever niet openlijk uit. Omdat je denkt dat je de enige bent.

Deze week een anoniem verhaal van iemand die op haar twintigste een schaamlipcorrectie gedaan.

Wegens privacy redenen zijn details in dit verhaal veranderd.

Confession: op mijn twintigste een schaamlipcorrectie gedaan

“Sinds ik begon met puberen heb ik me eigenlijk altijd geschaamd voor mijn vagina. Toen ik een jaar of zestien was werd dat alleen maar erger. Mijn schaamlippen waren echt heel groot en ik had al vrij snel het gevoel dat mijn vagina anders was dan wat ‘normaal’ is. Als mijn vriendinnetjes gingen zwemmen zei ik altijd af. Ik was ontzettend bang dat iemand iets zou zien.

Even loeren: dit zijn de soorten schaamlippen die er bestaan

Durfde geen seks te hebben

Uiteindelijk is mijn onzekerheid zo groot geworden dat ik heb besloten een schaamlipcorrectie te doen. Daar is nog wel een hele periode van grote onzekerheid aan vooraf gegaan. In de vijfde klas hadden de meeste van mijn vriendinnen al seks gehad.

Zelf moest ik daar echt niet aan denken. Het idee dat een jongen mijn vagina zou zien vond ik vreselijk. Ik was bang dat hij dan weg zou lopen tijdens de seks of me achteraf belachelijk zou maken bij zijn vrienden.

Toen ik ging studeren had ik nog steeds geen vriendje gehad terwijl ik eigenlijk niks liever wilde dan gelukkig zijn met iemand. Mijn ouders vroegen wel eens wanneer ik nou eens thuis zou komen met een leuke jongen maar dat wimpelde ik altijd af met een smoes. Ondertussen begon ik me steeds ellendiger te voelen over mijn lichaam. Ik schaamde me enorm.

Mijn moeder vroeg op een gegeven moment aan mij of er echt niks aan de hand was. Ik heb haar uiteindelijk verteld waar ik al jaren mee zat. Ze reageerde super lief en ik baal achteraf dat ik mijn moeder niet eerder in vertrouwen heb genomen.

Gesprekken met de huisarts en psycholoog

Mijn moeder stelde voor dat ik een afspraak zou maken met de huisarts om in ieder geval te kijken naar de mogelijkheden. Ik ben zelfs nog naar de psycholoog gegaan om te proberen mijn zekerheid op een andere manier op te lossen. Eigenlijk wist ik allang dat dat niet ging lukken. Uiteindelijk heb ik in overleg met de huisarts besloten om toch een schaamlipcorrectie te ondergaan. Gelukkig hebben mijn ouders altijd achter mijn keuze gestaan.

Mijn vriendinnen heb ik nooit wat verteld. Ik ben bang voor hun reacties en blijft toch een heel persoonlijk onderwerp. Dat blijft privé en daar voel ik me prettig bij.

Ik voel me veel zelfverzekerder

Als er andere meiden zijn die dit probleem herkennen zou ik ze echt willen aanraden om eerst met een huisarts of psycholoog te gaan praten. Je hoeft je bij een huisarts echt nergens voor te schamen.

Een schaamlipcorrectie is niet zomaar een ingreep en ik ben daarna ook echt door helse pijnen gegaan. Voor mij was dat het uiteindelijk wel waard. Ik voel me zo veel zelfverzekerder nu.”

Wegens privacy redenen zijn details in dit verhaal veranderd. Wil je ook je hart luchten of een verhaal kwijt? Stuur ons een mailtje via [email protected].

Confession: ‘Ik ging vreemd in iedere relatie die ik had en ik heb er geen spijt van’