Gina Koninkx
Gina Koninkx Love & Seks 11 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Single and ready to mingle! Zo weet je zeker dat je (weer) toe bent aan daten na een break-up

Ben jij al een tijdje, of misschien wel lang, single? Dan overweg je misschien om weer het dating circuit in te gaan of een aantal van die gezellige swipe-apps te downloaden. Je bent inmiddels natuurlijk wel nieuwsgierig of je nog een beetje lekker in de markt ligt. Maar, ben jij eigenlijk wel weer toe aan (serieus) daten?

Het blijft een beetje gevoelswerk natuurlijk, maar er zijn wel een aantal signalen waaraan je kunt herkennen dat je weer toe bent aan daten.

Ben jij weer toe aan daten?

Soms is het bij voorbaat al een overduidelijke ‘nee’ voor jezelf. In andere situaties ligt dat wat ingewikkelder. Als je deze dingen kunt afvinken lijkt het er in ieder geval op dat jij weer lekker kunt gaan daten.

1. Je hebt voldoende de tijd genomen voor jezelf

Na een break-up lig je – vanzelfsprekend – een periode compleet in de kreukels. Je hebt tijd nodig om te verwerken dat je relatie is overgegaan en je een dierbare bent kwijtgeraakt. Of dat nou vanuit jou kwam of niet. Het is daarna vooral belangrijk dat je de tijd neemt om hiervan te herstellen.

In mooie woorden: self care. Heb jij het idee dat je jezelf voldoende tijd hebt gegeven om hier overheen te komen? Dat is een heel goed teken. Het gaat namelijk moeizaam om te daten als je nog middenin je liefdesverdriet zit. Zorg ervoor dat je eerst weer sterker wordt en lief bent voor jezelf.

2. Je ex is verleden tijd (in elk opzicht)

Soms gaan mensen daten en vergelijken ze alles en iedereen met hun ex. Dat is geen goed signaal. Als jij er echt weer aan toe bent om te daten kun je heus wel eens denken ‘joh, mijn ex was blond wat grappig dat ik nu met een heel ander type ga daten’ maar daar moet het wel bij blijven.

Als je bij alles aan je ex denkt, ben je er duidelijk nog niet helemaal overheen. Zorg er dan ook eerst voor dat je dit hoofdstuk voor jezelf hebt afgesloten en ook weet dat dat verleden tijd is.

3. Je hebt echt het gevoel dat je eraan toe bent

Het is soms lastig op je gevoel af te gaan, want dat zegt soms zo veel, maar vaak weet je diep vanbinnen wel wat je zou doen. Als je binnen een halve seconde de vraag zou moeten beantwoorden of je er wel of niet aan toe bent, wat is dan het eerste dat in je opkomt?

4. Je geniet ervan en doet het echt voor jezelf

Als je gaat daten omdat je wraak wilt nemen op je ex of je dates gebruikt om over je ex heen te komen, is dat niet oké. Als jij besluit weer te gaan daten na je break-up doe je dat echt voor jezelf en om mogelijk een potentiële nieuwe partner te leren kennen omdat JIJ daar behoefte aan hebt. Niet omdat je daar je verdriet mee probeert te verwerken of je ex mee wilt kwetsen.

Lees ook: