Marie-Louise Diekema
Marie-Louise Diekema Column 24 feb 2016
Leestijd: 4 minuten

Dating dilemma: Kan er niet iets leuks komen voor die vreselijke openingszin?

In dating dilemma’s vertelt Marie-Louise, een twentysomething chick uit Amsterdam over haar ervaringen in het dating circuit. Want dat daten niet meer het daten van vroeger is, dat mag duidelijk zijn. Geniet van deze heerlijke herkenbare hilarische en soms ietwat pijnlijke verhalen. Deze week vertelt Marie-Louise over openingszinnen. Die vreselijke eerste woorden. We weten allemaal hoe frustrerend het is om een hottie aan de haak te slaan op een datingapp die vervolgens niet reageert op je berichtje. En waar we ons allemaal wel eens schuldig aan maken is het direct afkappen van een ‘gesprek’ als iemand ‘hoi.’ stuurt. En terecht, want dat is niet eens een openingszin. Dat is gewoon een lijntje uitgooien en hopen dat er iemand hongerig genoeg is om te happen. Een beetje moeite mag er best ingestoken worden en dus ik heb dé tips voor een goede openingszin voor je.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik zelf vaak niet eens het gesprek begin. Bij de mannen waar ik écht graag een gesprek mee aan wil knopen (jeweetwel, van die mannen waarmee je jezelf al een lang en gelukkig leven mee ziet leiden. Mannen in meervoud ja, je moet wel je kansen een beetje spreiden natuurlijk), denk ik veel te veel na over wat ik ga zeggen. En dan merk ik ook wel dat een supermoeilijkgevatte opmerking over een detail op één van zijn foto’s ook niet de beste keuze is.

‘Hoi, hoe gaat het?’ is denk ik de meest gestuurde openingszin. Lekker veilig. Saai ook. Want eerlijk, ik weet hier echt niets anders op te antwoorden dan ‘goed, en met jou?’. Tuurlijk kan ik hier wel een heel gevat antwoord op bedenken, maar dan zul je zien dat hij daar weer geen reet van snapt. Ben je vervolgens het hele gesprek je grapjes aan het uitleggen. Awkwaaaard.

De truc is om een vraag te stellen waar de ander wel op moét reageren. De Britse datingapp Hinge heeft een onderzoek gedaan naar wat de beste openingszinnen zijn, en welke teksten de kans vergroten om ook echt wat af te spreken.

Dit vind ik zelf een hele mooie bevinding: vrouwen reageren 40% sneller op berichtjes over eten, en mannen reageren 98% sneller op assertieve berichten. Wij vrouwen zijn dus het beste te verleiden met eten. Dan wil ik dit graag nog even specificeren op kaas en/of chocola. Wat? Zei er iemand dat ik nu een beetje veeleisend ben? Nee joh.

En geef maar toe, denk jij ook als je ein-de-lijk een berichtje terug hebt gekregen: ‘Zo, ik laat hem lekker even zweten en ik stuur vanavond lekker pas wat terug’? Nou, mannen lijken af en toe grotere prinsesjes dan wij, want als je een man niet binnen zes uur antwoordt, dan verkleint de kans dat hij iets terug stuurt met 25%. En ja hoor, wij vrouwen blijven het natuurlijk reuze-interessant vinden als een man lekker hard to get loopt te doen, want bij ons daalt de kans dat wij nog iets terugsturen na meer dan zes uur slechts met 5%. En dan zeggen ze dat wij kieskeurig zijn!

Hieronder vind je een aantal openingszinnen die het volgens onderzoek goed schijnen te doen. Zo te zien is de slimmigheid dat je ze grappige keuzes geeft waar ze een optie uit moeten kiezen. En als je er zelf een verzint, kies dan misschien wel een onderwerp wat op z’n minst interessant is. Echt, golfen interesseert nie-mand:

Het leuke van keuzevragen is dat je meteen wat hebt om over te praten en dat je al even kunt testen wat voor persoon je aan de digitale haak hebt geslagen. Kun je daarna weer verder zwijmelen over jullie sprookjeshuwelijk. Of chocola. Of kaas.

  1. Zondag prioriteiten: slapen, sporten of een mimosa teveel?
  2. Beste uitvinding ooit: Netflix of avocado’s? (Ik heb het idee dat deze meer op vrouwen gericht is, dus voor mannen is misschien ‘Netflix of bacon?’ een betere keuze)
  3. Kiezen: een boomhut voor volwassenen of praten met dieren?
  4. Kies je droombaan: puppy-fotograaf of pizza-recensent?
  5. Beste avontuur: scuba-duiken of rotsklimmen?
  6. Vertel me twee waarheden, één leugen. Dan kijk ik of ik je doorheb

Meer lezen van Marie-Louise? De dating dilemma columns schrijft ze exclusief voor Beautify, maar ze verzamelt ze mét nog veel meer leuke verhalen op haar eigen Tumblr account. Genieten!