Yasmine Esser
Yasmine Esser Lichaam 27 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

Liefde A-Z: deze 6 fabels over de vagina mag je nooit meer geloven

We zeggen het wel vaker, mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. En daarom publiceren we iedere avond een liefdesartikel per letter van het alfabet in de hoop dat iedereen daarna de liefde kan lezen. Vandaag de V van Vagina. Want over je vagina bestaan nogal wat fabels.
Over de vagina doen nogal wat verhalen de ronde. Maar zoals het gaat met verhalen, je hoeft niet alles te geloven. Deze zes dingen zijn namelijk niet waar.

Je vagina wordt wijder als je meer sekspartners hebt gehad

Stop met dit te denken, want het is ab-so-luut niet waar. Wat wel waar is, is dat de spieren in de vaginawanden ontspannen als je opgewonden bent. Je wordt niet wijder, je voelt je alleen meer ontspannen. Na de seks spannen de spieren zich weer meer aan. Dit is de reden dat het pijn doet om seks te hebben als je er geen zin in hebt of als je heel gespannen bent. Je kunt overigens wel oefeningen doen om je spieren down there te trainen. Dit doe je door zogenaamde kegeloefeningen, waarbij je je bekkenbodem aanspant.

Je vagina smaakt altijd hetzelfde

Nee, sterker nog: je hebt zélf invloed op de smaak en geur van je vagina. Als je veel ananas en citrusvruchten eet, ga je zoeter smaken. Alcohol is helaas niet bevordelijk voor de smaaksensatie en roken ook niet.

Je hoeft je vagina nooit te wassen

Dat willen we graag even nuanceren. Het klopt inderdaad dat je vagina zelfreinigend is. Ja, ze heeft een soort superkrachten. Maar dat je haar dan maar links moet laten liggen onder de douche is ook weer niet de bedoeling. Was je edele delen nooit met zeep. Dat kan namelijk de zuurgraad van je huid down there aantasten en dat kan weer zorgen voor een vervelende geur, jeuk en veel afscheiding. Kies voor warm water, niet té warm, en eventueel een speciale zeep voor je lady parts.

Alcohol is slecht voor seksleven

Hm, het geldt misschien voor mannen dat ze ‘m minder snel omhoog krijgen na een paar biertjes te veel te hebben gedronken, maar voor vrouwen wordt de seks alleen maar beter als ze wel een glaasje lusten. Onderzoekers van de Italiaanse Universiteit van Florence hebben onderzoek gedaan naar het verband tussen wijn drinken en seks. Zo bleek dat de vrouwen die dagelijks twee glazen wijn drinken betere seks hebben dan vrouwen die géén alcohol drinken. Niet alleen hebben vrouwen die een wijntje drinken meer zin in seks, ook hebben ze meer vaginaal vocht. En ja, daar gaat het toch allemaal wat soepeler van verlopen.

Je vagina is 20 centimeter diep

Ehm, nee. 15 dan? Ook niet. Je denkt misschien aan de lengte van de penis als je nadenkt over de diepte van je vagina. We bedoelen: het moet immers passen toch? Maar de gemiddelde lengte – of diepte, hoe je het wilt noemen – is acht centimeter. Net zo lang als de gemiddelde wijsvinger.

Je kunt dingen kwijtraken in je pussy

Condooms, tampons, seksspeeltjes. Het is net als een wasmachine waar sokken in verdwijnen. Zo luidt de mythe althans, want het is natuurlijk niet waar. De baarmoederhals sluit de vagina af en daar kunnen geen condooms of andere dingen doorheen. Wees gerust.

LEES OOK: Liefde A-Z: de eindeloze zoektocht naar de G-spot